Sledujte nás:

Datum registrace: 30. 06. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

ZuzkaDostalova

Původní Sebekoučink

30 %
0 kg 10 kg

Již zhubnuto: 3 kg

Získané body

Tento měsíc: 15
Celkem: 7903
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

ZuzkaDostalova

Jak psát blog?

Škodlivý cvik neexistuje?

22. 01. 2015

Problémy s nadváhou se většinou řeší dvojím způsobem.

Úpravou jídelníčku, tedy snížením příjmu energie, a na druhé straně zvýšením pohybu, tedy výdeje. Aby nám pohyb přinášel prospěch, je nutné svalový systém správně připravit.

Důležitou součástí přípravy hubnutí je nejen naše fyzická kondice a vhodně zvolená výživa, ale také stav pohybového aparátu a psychické rozpoložení. Komplexní pomoc při řešení obezity můžete najít ve využití metody MFK.

Neexistuje škodlivý cvik

Vypracovaný kulturista má sice krásně vypadající svaly, ale neznamená to, že je dokáže správně funkčně využít. Naopak na pohled méně zdatný jedinec může být kondičně daleko lépe vybaven. Jak je to možné?

Svalový systém vytváří energii při metabolických procesech za přítomnosti kyslíku. Organismus přeměňuje chemické látky přijaté v potravě na potřebnou energii. V případě, že sval nepracuje správně, ukládá se nespotřebovaná přijatá energie do zásob organismu. Pokud sval nemá možnost využít svou přirozenou kapacitu, může být snažení ve formě cvičení méně efektivní až kontraproduktivní.

Důležité je zvolit vhodnou dobu a adekvátní zátěž cvičení. Neexistuje škodlivý cvik, ale jen škodlivý okamžik jeho použití. Jak ale zjistíme, že nám svaly pracují správně, jakou formu cvičení máme zvolit a jak často? Tuto hádanku může vyřešit MFK systém.

MFK přináší komplexní řešení

MFK je fyzioterapeutická metoda, která nahlíží na klienta jako na „celek“. Jde o propojení fyzioterapie s počítačovou technikou. Dokáže řešit nejen bolestivé části, se kterými většinou klient do poradny prvotně přichází, ale i nabídnout řešení šité na míru ještě před tím, než nějaký problém vůbec nastane.

Stejně tak tato metoda dokáže u jedinců, kteří mají problémy s nadváhou, odhalit funkčnost jejich svalového aparátu a pomoci s tím, na jaké části pohybového systému se zaměřit. Možná se vám již někdy stalo, že jste cvičili, málo jedli, ale přesto se vaše hmotnost nesnižovala. Své tělo jste přetížili a nevěděli jste, kde je chyba. Odpověď je jednoduchá – správně vyhodnotit vlastní pohybový systém.

MFK to umí. S využitím jednoduchého fyzioterapeutického testu se do počítače zaznamenají hodnoty pacientovy reakce svalů. „Počítač zkombinuje a zobrazí části svalového systému, které jsou zatížené, napjaté, tedy problematické. Odborník tak zjistí, kde má problém u klienta hledat.

Tím, že počítač zmapuje i malinké chybičky, které by se na první pohled mohly zdát bezvýznamné, získáme celkový obraz pohybového systému. Dokážeme totiž určit partie, které jsou přetížené a nemůžeme s nimi při cvičení počítat. Na druhou stranu poznáme ty, které lze funkčně využít a doporučíme, jaké cviky a v jaké míře jsou pro vás osobně vhodné,“ vysvětluje Martina Končalová, autorka metody MFK, která si zakládá na individualitě jedince.

Psychický postoj k problému

V procesu hubnutí a v našem postoji k obezitě hraje psychický systém významnou roli. Ten je ovšem úzce spojen i s pohybovým aparátem. Metoda MFK dokáže nahlížet nejen na náš svalový systém, ale zaměřit se i na naši psychiku.

Pokud člověk není naladěný a vnitřně přesvědčený, že chce změnit dosavadní zaběhnutý režim příjmu a výdeje, změny nepřijdou a veškeré snažení nefunguje. Psychické konsekvence řeší společně s klientem psychoterapeut ve spolupráci s fyzioterapeutem. „Každý klient má vlastní skryté motivy a příčiny chování a individuální porada s psychoterapeutem může být velmi důležitým prvkem úspěchu při řešení obezity.

Mohou se objevovat pocity typu: nemám se rád, nevěřím si, jídlem kompenzuji něco jiného, co mi chybí, „zajídám“ problémy a podobně. Proto je důležité u každého jedince najít motiv, který se za jeho obezitou skrývá, proč nosí na sobě tak obrovskou zátěž,“ říká Končalová.

Jak na to?

Úspěch v řešení obezity podle odborníků přináší pohyb, správná výživa a psychické naladění.

Základem je poradit se s fyzioterapeutem, který doporučuje vhodný okamžik provádění pohybu, druh pohybu a stupeň zátěže. Navíc dokáže léčit svaly, které nejsou funkčně aktivní.

Jídelníček je nutné upravit výživovým poradcem opět podle individuálních potřeb.

Třetím pilířem je pak psychoterapeut, který umožní náhled vlastního, osobního postoje k problému obezity. Každý jedinec má své konkrétní potřeby a tedy i vlastní plán, co s obezitou.

MFK může být pomocníkem při náhledu jeho pohybových možností a schopností či jedinečných postojů k dané věci. MFK dokáže všechny prvky určit klientovi na míru.

Bližší informace na www.mfkcentrum.cz.

Zde najdete také reportáž z pobytu se STOBem v Bystřici nad Perštejnem, kde již tradičně pomáhají našim klientům fyzioterapeuti metodou MFK. S touto metodu se také můžete seznámit na většině tuzemských pobytů se STOBem.

Hodnocení (10 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

26. 01. 2015 20:02
Martin-hh: Omlouvám se, ale zajímalo by mě: Četl jste ten blog, nebo reagujete jen na nadpis?
23. 01. 2015 06:17
Škodlivých cviků existuje.......pak jsou z toho problémy s vazy, záněty okostice apod :-)
14. 01. 2015 10:57
Také děkuji Selarose za popsání její zkušenosti. Správná fyzioterapie se má zabývat celým tělem a ne jen místem, kde je problém. Tělo pracuje jako celek. Mě osobně metoda MFK nadchla jako fyzioterapeuta - všichni víme, co vše dnes počítače umí, proto si myslím, že je to prospěšné propojení:-)
14. 01. 2015 00:00
Moc děkuji za zajímavý článek a Selarose za sdílení její zkušenosti. Mám velké problémy s bolestí zad, přemýšlím, že bych centrum vyzkoušela. Dívala jsem se na uvedených stránkách na video fyzioterapie s počítačem a vypadalo to zajímavě.
13. 01. 2015 00:33
Opravdu mohu doporučit. Měla jsem úraz a dlouhou dobu problémy s kolenem. Setkala jsem se dokonce i s doporučením, že bych se měla pohybové aktivity úplně vzdát a koleno nezatěžovat. Kvůli omezení jsem bohužel i přibrala a celkově byla nespokojená. Pak jsem náhodou narazila na metodu MFK a díky tomu, že se tato metoda nezaměřovala pouze na koleno, ale na léčbu celého těla a všech svalů, které jsem se naučila správně zapojovat se mohu znovu hýbat a koleno mne přestalo bolet. Nyní jsem bez jakéhokoli omezení, pohyb si bezbolestně užívám a tady na stobklubu postupně dávám dolů i kila, která se nahromadily za poslední tři roky. :-)

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři