Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Sebekoučink
Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ
Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
ivamal
Jak psát blog?Jak se vyznat ve značení potravin
01. 10. 2013
Oblastvýživy je tak zapeklitá, že ani odborníci se občas neshodnou. A tak jsme simohli minulý týden vyslechnout ve Studiu 6, jak nám může při výběru potravin dobřepomoci značka Zdravá potravina (http://www.zdravapotravina.cz/) a vzápětí na tovečer v Událostech na ČT1 (http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097181328-udalosti/213411000100923/obsah/281560-znacka-zdrava-potravina/)to bylo spíše o tom, že nás tato značka může mást. Myšlenka mít jednu značku,která by opravdu objektivně pomohla lidem vybírat potraviny, které jsounutričně výhodnější, je jistě dobrá. Při hodnocení potraviny víme, že je nutnévzít v úvahu celkový jídelníček a navíc ve vztahu k danému jedinci (jinédoporučení bude pro mladého sportovce a jiné pro zralou ne příliš pohyblivouženu). Lépe než mluvit o zdravé potravině by bylo na místě mluvit o nutričněvýhodné potravině.
Značení potravin - zapojte selský rozum
Uživatelé STOBklubuvědí, že při sestavování jídelníčku jsou rozhodující nutriční hodnotykonzumované potraviny. Hubnutí je dobrodružnou hrou, kdy hledáme v rámci jednépotravinové kategorie výhodnější varianty.
Logo Zdravá potravina bere v úvahu mnoho faktorů, jako obsah "éček"či původ potraviny a pod. Nutriční složení však bere pouze jako jedno z mnohakritérií, a proto selogo Zdravé potraviny může udělit i tlačence, paštice, prejtu apod. Bohužel nastránkách není uvedeno nutriční složení, a tak se můžeme obávat, že plusvzhledem k éčkům nepřebije minus vzhledem k živočišným tukům a nasycenýmmastným kyselinám. Ani pro udělení jiných značek jako například Regionálnípotravina či Česká kvalita není rozhodující nutriční složení.
Postoj STOBuje stabilní - vyvážená strava může snížit riziko různýchonemocnění, ale také pomáhá udržet rozumnou váhu. Vyváženého jídelníčku všakdocílíte jen s výživově hodnotnými potravinami. A co je třeba hlídat?
- V případě sacharidů se zaměřte na údaj z toho „cukry“. Jedná se o jednoduché sacharidy, kterých v běžné stravě přijímáme až příliš. Pokud máte u dané potraviny více možností na výběr, určitě vezměte tu, jež má nižší podíl právě těchto cukrů.
- V případě tuků pak sledujte nasycené a trans mastné kyseliny. Mělo by jich být co nejméně.
- Stejně tak sodíku. Toho v Česku přijímáme více jak dvojnásobek oproti doporučenému množství.
- Vlákniny by naopak mělo být co nejvíce. Za zdroj vlákniny se považuje potravina, která má alespoň 3 g vlákniny na 100 g výrobku.
Nemáte-li časstudovat tabulku nutričního složení, pomůže vám jednoduché logo Vím, co jím, které hlídá tyto podstatné parametry. Pomoci námmůže ještě značení GDA.
A chcete se vyznatv éčkách? Přijďte na seminář 17. 10. od 18 hodin s prof. Dostálovou
S mnohými z vás se se uvidíme již tuto sobotu na výživovém semináři s Tamarou Starnovskou.
A poslední nabídka -již 19. října se koná Den zdraví (více na www.stob.cz), kde bude široká nabídkapotravin, jejichž složení je nutričně výhodné.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ivamal
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?