Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Sebekoučink

Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

80% 5
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5552
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Heslo pomalu, ale jistě platí i pro zeleninu

20. 03. 2014

Otřepané slogany "mléko ničím nenahradíš, zdraví sílu najdeš v sýru, 5x denně zeleninu"  a pod. mají  racionální jádro. Nejtěžší je asi uvést do praxe poslední slogan.

Rozumově víme: zelenina obsahuje mnoho zdraví příznivých látek, které se podílejí na snížení výskytu kardiovaskulárních a metabolických onemocnění a na snížení rizika rakoviny.  Zelenina je z převážné většiny (cca z 80 %) tvořena vodou, je dobrým zdrojem vlákniny, díky čemuž se řadí k potravinám s velkým objemem, ale nízkou energetickou hodnotou, a to právě při redukci váhy potřebujeme.  Zeleniny si  ceníme  zejména kvůli obsahu vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny.

Tolika kladů a navíc - sloganem si nic neodepíráme,  naopak si přidáváme ke každému chodu další potravinu. Proč to tedy neděláme? Protože jsme pohodlní. Když jdeme na našich redukčních pobytech do řecké taverny, jak nám chutná zeleninový salát - ale doma je snazší sáhnout po rohlíku.

Pojďme se pokusit dle našeho hesla pomalu, ale jistě zavést do jídelníčku zeleninu.

Nováčci, kteří zatím třeba vůbec zeleninu nekonzumujete, si pro začátek si kupte v obchodě hotové zeleninové saláty. Až to zvládnete, kupte si   nakrájený salát a doma či v práci do něho dejte ochucený cottage, nebo tuňáka či koupený nastrouhaný sýr a máte během 3 minut hlavní chod. No a i odpůrci zeleniny se tímto způsobem mohou dopracovat k tomu, že   věnují z 24 hodin 10 minut tomu, že si nakrájí zeleninu a dodají k ní nějakou bílkovinu. Vhodnou volbou je také zelenina Bonduelle, která je zpracovávána hned po sklizni a uchovává si vitaminy a minerální látky. Nově je zpracovávána v páře, na plechovce najdete slovo "vapeur". Konzervu Bonduelle můžete mít stále při ruce a když se potřebujete najíst za časového presu, jen trhnete víčkem a pokrm je hotov. Výbornou volbou jsou také luštěniny. Hrášek či mrkvičky vám mohou posloužit i pokud máte nepřekonatelnou chuť zobat něco u televize. Včera jsem byla na tiskovce, kde ze zeleniny Bonduelle připravoval zeleninu kuchař Albert a byly to opravdu delikatesy. Čočkové a hráškové jednohubky, rychlosaláty a ani mě nepřekvapily luštěniny nasladko, protože to znám z domova – dcera dělá diplomku na téma luštěniny, a tak degustujeme od buchet a perníku z cizrny až po ala bramborové placky z luštěnin. Více o zelenině Bonduelle bude co nevidět v článku a mnoho inspirací na recepty získáte na  www.bonduelle.cz.

 

Hodnocení (22 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

15. 04. 2014 12:52
Téma zelenina . Včera jsem se vydala na nákup zeleniny do města . Podotýkám , že máme ve městě tři obchody s potravinami . V prvním (Vietnamci) , kde jsem při minulém nákupu nakoupila se krčila jedna scvrklá cuketa , v ostatních buď neměli okurky , ale za to staré papriky no prostě hrůza . Přišla jsem domů celá rozladěná a oznámila jsem manželovi , že odjíždím do 15 km vzdáleného města jenom kvůli zelenině . Je to takový miláček , že vytáhl auto z garáže a dojel tam se mnou . Za hoďku jsme byli doma a k plné spokojenosti . Opravdu mě v mojí snaze hodně podporuje .
14. 04. 2014 10:14
luštěniny se nemusí tolik vařit stačí opravdu jen málo a nechat v hrnci stát a ono to samo dojde
14. 04. 2014 09:42
Nedomnívám se, kupříkladu cizrně postačuje 5 minutek varu po dni máčení :-)
14. 04. 2014 09:36
Je pravda, že příprava luštěnin je poměrně zdlouhavá a pracná. Pro ty, kterým to vadí, jsou velmi výhodné konzervované luštěniny Bonduelle, kde odpadá dlouhé máčení a vaření.
14. 04. 2014 09:02
já nepoužívám sůl ale miluji bylinkové koření od bylinkáře Grešíka ,má čisté zeleninové koření a i čaje má výborné.Doporučuji vyzkoušet
14. 04. 2014 08:50
Pražené luštěniny jsou také výborné samotné jen tak na zobání například místo oříšků nebo chipsů.
Uvařenou nebo naklíčenou cizrnu, sóju nebo hrách ochuťte libovolným kořením - sůl, česnek, paprika, kari, koriandr, můžete přidat i malé množství kvalitního oleje. Luštěniny zvolna pražte na plechu v troubě na 130 °C.
14. 04. 2014 08:38
jsem rok a něco vegetariánka a ráda zkouším nové věci-luštěninu,zeleninu,šmakoun,tofu a ráda objevuji své kuchařské umění sama .Nejsem milovnice dlouhého vaření a proto miluji jídla s jednoho hrnce .Ale jinak super napsané
14. 04. 2014 08:30
Vhodné je také použití luštěninové mouky, například čočkové, cizrnové nebo sójové. Můžete jimi nahrazovat klasickou pšeničnou mouku například v palačinkách, knedlících a dalších pokrmech. Sójovou a cizrnovou mouku můžete použít i při pečení sladkého pečiva, kdy jimi nahradíte zhruba polovinu klasické mouky. Použitím luštěninové mouky obohatíte pokrm o bílkoviny, vlákninu a další prospěšné látky obsažené v luštěninách.
Mouku z luštěnin můžete sehnat v některých specializovaných obchodech nebo objednat na internetu, vyrábí je například firma Extrudo.
Mouku si můžete také vyrobit doma - uvařené nebo naklíčené luštěniny zvolna upražte v troubě na plechu na cca 130 °C a poté je rozemelte dohladka.
14. 04. 2014 08:22
zde je ukázka receptu z nově připravované knihy obezita:

Zeleninové placičky se sójou, vařené brambory, jogurtový dip (1 porce)
150 g brambor /500 kJ
22 g sójovych bobů (v suchém stavu, uvařené cca 55 g) /410 kJ
35 g mrkve /60 kJ
15 g celeru /30 kJ
12 g hladké pšeničné mouky /180 kJ
15 g vejce (cca 1/4 ks) /90 kJ
40 g bílého polotučného jogurtu /120 kJ
15 g zakysané smetany /80 kJ
4 ml řepkového oleje /150 kJ
sůl, pepř, česnek, sušený zázvor, muškátový oříšek, pažitka, citronova šťáva
1620 kJ, B 18 g, T 13 g (z toho SAFA 3,7 g), S 50 g
Sójové boby nejdříve namočte a poté uvařte v nové vodě doměkka. Mrkev a celer očistěte, nakrájejte na kostičky a uvařte doměkka. Uvařenou sóju a zeleninu rozmixujte a smíchejte s vejcem a moukou, ochuťte solí, pepřem, sušeným zázvorem, muškátovým oříškem a citronovou šťávou. Z těsta tvarujte placičky, která lehce potřete olejem a pečte na plechu na 180 °C dozlatova. Podávejte s vařenými bramborami a jogurtovým dipem, který připravíte smícháním jogurtu, zakysané smetany, prolisovaného česneku, soli, pepře a nasekané pažitky.
TIP ► Placičky můžete připravit i z jiných luštěnin, například z cizrny. Můžete obměňovat také zeleninu a připravit si placičky například z květáku či brokolice.
28. 03. 2014 09:27
zeleninu jsem se naučila jíst až tady ve Stobu
23. 03. 2014 23:12
řeknu dceři a zatím se podívejte na www.bonduelle.cz, kde jsou stovky výborných zeleninových receptů
21. 03. 2014 12:22
Taky bych brala nějaký ten receptík . Zeleninu mám buď vařenou , dušenou nebo syrovou , takže bych změnu docela ocenila
21. 03. 2014 11:08
Jo taky bych ocenila receptíky. Zelenina se u nás v rodině bere jako základ, již odmalička, něco chroupat. Taťka bouchne 3 mrkvy denně běžně. Problémy s tím nemám :) děkuji za článek
21. 03. 2014 10:35
Jé, nemohla byste nějaké zajímavé recepty od dcery vložit i sem, na STOB?

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři