Datum registrace: 15. 06. 2010
ivamal
Sebekoučink
Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ
Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
ivamal
Jak psát blog?19. března 2015 proběhla tisková konference Fóra zdravé výživy na téma vejce
20. 03. 2015
Blíží se velikonoce a tak předáváme informace z tiskovky, kterou pořádalo Fórum zdravé výživy, další informace na www.fzv.cz
Chystáme právě velikonoční číslo časopisu Pochutnej si se Stobem, kde se dozvíte další zajímavosti o vajíčko. 50. číslo si můžete přečíst
zde http://www.stob.cz/files/1ec1bea391538ebc14b0fc96b9ddc924.pdf
Mírná konzumace vajec, což je 1 ks denně, neohrožuje naše zdraví cévními mozkovými příhodami. Výjimku tvoří pacienti s poruchou látkové výměny tuků s výrazně vysokými hladinami cholesterolu v krvi (nad 8 – 10 mmol/l)a zřejmě i pacienti s cukrovkou.
To potvrzují výsledky aktuálních vědeckých studií, upřesňující dosavadní publikované závěry.
Vejcejsou tvořena ze 74 % vodou, 13 % bílkovinami, 12 % tuky, 0,9 % sacharidy,
0,8 % minerálními látky a dále vitaminy a cholesterolem. „Vejce jsou jako součást jídelníčku ceněna zejména díky obsahuplnohodnotných bílkovin (tedy bílkovin s optimálním zastoupenímjednotlivých aminokyselin) a tuků tvořených velkým procentem nenasycenýmimastnými kyselinami a fosfolipidy, za zmínku stojí i obsah vitaminů a dobřevyužitelného železa,“ uvádí prof. Ing. Jana Dostálová, CSc., členka Fóra zdravé výživy.
Díky svému složení a odborným studiím byla image vajec vylepšena a ukazuje se,
že ve většině případů mají na zvýšené hladině cholesterolu v krvi, a tím ina zvýšeném riziku nemocí srdce a cév minimální vliv. Naopak se i nadále potvrzuje zásadní vliv složení tuků v jídelníčku. Vejce se tak ukazují pro většinu z nás jako vhodná v dávce jedno denně včetně žloutku. „Před více než 25 lety bylo zjištěno holandskými vědci, že vysoká spotřeba vajec ovlivní hladinu cholesteroluv krvi pouze u přibližně každého čtvrtého jedince,“ doplňuje MUDr. JanPiťha, CSc., předseda Fóra zdravé výživy. Jejich rozumná konzumace tak naprostév ětšině z nás nepřináší zdravotní rizika.
Vejce,i když si je můžeme dopřávat denně, je důležité vhodně upravit. „Preferované úpravy vajec by měly vycházetz individuálních potřeb každého z nás. Úpravou vajec totiž můžemevýrazně ovlivnit jejich stravitelnost,“ vysvětluje Bc. Tamara Starnovská adodává: „nejlépe stravitelná jsou vejcenaměkko, nejhůře ta, která jsou upravená na tuku.“ Velmi důležitý vliv májejich konzumace také v případě vegetariánů či osob s problémovýmchrupem. Neméně důležité je používat vejce čerstvá a dobře skladovaná (do 18 °C).
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
ivamal
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?