Sledujte nás:

Datum registrace: 15. 06. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

ivamal

Sebekoučink

Zahájení: 10.12.2019
Ukončení: 07.01.2020
Cíl: Udržet váhu bezprostředně po hubnutí a neznám kJ

80% 5
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 9. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 105
Celkem: 5552
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

PPP a diskriminace obézních

10. 06. 2017

Tento týden se sjížděli  odborníci ze světa do Prahy na konferenci týkající se poruch přijmu potravy. Dnešní společnost vede velkým tlakem na štíhlost většinu žen k držení nesmyslných diet, což může být  jedním z faktorů přispívajících  ke vzniku  poruch příjmu potravy. Kromě známých poruch jako je bulimie, anorexie, stoupá výskyt novější poruchy ortorexie (nadměrné zaobírání se jídlem). Uvažuje se, zda neuznat novou diagnostickou kategorii "dietování" - držení diet, které se stává  hlavní náplní  života hubnoucího. Konference předchozích dnů byla věnována tématu diskriminace  a stigmatizace obézních. Pod pojmem stigma si můžeme představit  negativní hodnocení člověka, jde o nežádoucí odchylku od toho, co jsme očekávali, jde o překážku, která brání člověku se začlenit do komunity.

Diskutovalo se, zda je obezita nemocí sama o sobě, nebo zda je spíš symptomem nemocné společnosti. Vina za kila navíc by se neměla svalovat pouze na obézního.

Obezita je chronická nemoc a mnoho  obézních  nemá možnost dosáhnout ideální tabulkové váhy. Výzkumy ukazují, že diskriminace obézních vede ke stresu, který pak vede ke zvýšení rizikových faktorů pro vznik chronických onemocnění jako je např. srdečně cévní onemocnění.

Bylo zjištěno, že lékaři věnují obézním méně času. Na druhou stranu obézní někdy vnímají díky svým dysfunkčním myšlenkovým schématům gesta a slova lékař jinak, než to mysleli. Např. obézní od minulé návštěvy přibral a lékař nevědomky zvedne obočí a pacient už to vnímá, že je zatracován, nepochopen apod.

Obéznímu, který zhubne 10 procent  váhy, se výrazně zlepší zdravotní parametry. Mnoho z nich však zůstává stále v pásmu obezity. Pokud se nemají rádi a žijí 24 hodin v tělesné schránce, kterou nenávidí, jsou ve stresu a kila jdou často zase nahoru. Bylo prokázáno, že pokud se obézní cítí diskriminován, má horší vztah k pohybu, je obtížnější ho k pohybu přimět.

Jako první pomoc se rozhlédněte v knihkupectví a mezi stovkami knih na hubnutí najděte vlaštovky, které se zabývají tím, jak přijmout své tělo. A pokud se to podaří a dáte si za cíl užívat si procházek, kvalitního jídla a zbavíte se každodenního stresu ze studu z kil navíc, bude se vám žít lépe a třeba pak půjdou kila dolů jako doprovodný efekt změny životního stylu. Rady, jak mít ráda sám sebe najdete také v nové  knize Já zhubnu - beseda a autogramidáda k této knize je už v uterý v Domě knihy, Smetanovo nám. v Ostravě -  v 16 hodin, těším se že uvidím Ostraváky.

Podělte se s námi o vaše zkušenosti - zažíváte někdy pocity  diskriminace?

 

Hodnocení (16 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

16. 06. 2017 07:42
Příspěvek Evy (Evusja) přesně vystihuje to, co vidím a slyším kolem sebe. Kdo je tlustý, je out a může si za to sám a basta.
15. 06. 2017 14:41
Zažila jsem pocity z podváhy - jez něco ,jsi jako vyžle i
z nadváhy - víš co je nejlepší proti nadváze ? nežrat
protože to první mě provázelo celé dětství a druhé zhruba od 35 roků . Zjistila jsem,že není na světě člověk ten , co by se líbil lidem všem a podle toho jsem se zařídila. Snažím se jíst zdravěji a v menším množství, víc se hýbat a z každého úbytku na váze mám radost. Ale když váha stagnuje nedělám z toho tragedii a spíš pátrám co bylo špatně, nepřibírám a to hodnotím jako bezvadné , Vnoučátka se choděj pomazlit k opolštářkované babičce a děda mě alespoň nehledá lupou.:-)) Shodit ještě potřebuju dost a dost a dělám proto co můžu, ale s humorem a nadsázkou to jde mnohem líp.
15. 06. 2017 09:24
přeji všem, aby se povedlo to co "gumičce" , které gratuluji - jíst kvalitní potraviny, hýbat se a mít se ráda bez ohledu na kila navíc
12. 06. 2017 11:08
Jako dítě jsem naštěstí byla v normě, úplně mi stačilo, že jsem hodně a rychle rostla do výšky...
V dospělosti jsem zažila jen jednou "pokus" pana doktora svalovat zánět žil na nadváhu, ale to jsme si hned "vysvětlili". Společnost je ale vůči tlouštíkům (a nemusí to být rovnou morbidní obezita) nastavena velmi negativně, kdo je tlustý, je přece líný, hloupý, potí se a smrdí, a kdyby se nepřežíral, tak...
11. 06. 2017 15:08
Dětství s kily navíc je složitější.V dospělosti se s tou situací dá lépe poprat.Člověk rozhoduje sám o sobě, má svoje vlastní finance, svoje vlastní zkušenosti a okolí které ho chtíc nechtíc ovlivňuje.
10. 06. 2017 20:33
Diskriminaci jsem úplně nazažila, ale v mládí jsem byla pořád upozorňována hlavně rodinou a spolužáky, že jsem trochu širších rozměrů, prostě jsem něco jiného a začala se cítit méněcenná. A tohle se táhlo do dospělosti. Nenáviděla jsem svoje tělo a kila se mě držela jak klíště. Ale asi před 3 roky se něco ve mě zlomilo, postupně jsem začala o sobě uvažovat jinak (hlavně jsem se začala mít víc ráda), začala jíst kvalitnější potraviny, hýbat se a kila jdou dolů. Sice nemám postavu, jakou bych chtěla (takových 15 kg by to ještě chtělo), ale jsem se sebou už spokojená, vím, že jsem na správné cestě a prostě už se mám ráda taková jaká jsem i s KILAMA! Je to vážně o tý hlavě!
10. 06. 2017 10:30
Byla jsem v pásmu obezity jen asi 4 roky, takže ta zkušenost je krátká ... v té době jsem nic ve svém životě neměnila a ve svém okolí jsem se s diskriminací nesetkala, jen občas s ošklivými poznámkami - ale brala jsem to tak, že Ti lidé, co se mě snažili urazit jsou prostě hloupí ... ale myslím si, že třeba při hledání nového zaměstnání může být v určitých případech obezita brána jako velké mínus

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři