Sledujte nás:

Datum registrace: 24. 07. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

janadivoka

Sebekoučink

Zahájení: 28.03.2019
Ukončení: 25.04.2019
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 3 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 27. 4. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 633
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

janadivoka

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Celý týden se vzorně držím.....blog na víkend

01. 03. 2013

„Celý týden se vzorně držím, pak přijde víkend a jsem ztracená! Vařím pro rodinu, musím něco upéct, no a neochutnejte to? Když je hezky, tak grilujeme, sedíme s přáteli, vypije se nějaké to vínko nebo pivečko…..Takže to, co se mi podaří zhubnout přes týden, o víkendu zase naberu. No a o dovolené? To je ještě horší! Pokaždé z ní jezdím obtěžkána nějakým tím kilem navíc! Minulý rok jsem u moře přibrala dokonce tři. To víte, all inclusive, plno lákadel, tu a tam nějaký dobrý koktejl – vždy´t je to dovolená,tak proč si neužít?“

Poznáváte se? Mohla by to být ivaše slova?

Udělali jsme malou anketu mezi našimi klienty a zeptali, jaké okolnosti nejčastěji přispívají k tomu, žeo víkendu „hřeší“ a odchýlí se od správných stravovacích návyků.  A jak dopadla?

..vařím a ochutnávám!
Klientky velmi často uváděly případ, kdy se „hubnoucí“ hospodyňka snaží pro sebe uvařit jiné, méněkalorické jídlo, které ostatní členové rodiny odmítají, ale často neodolá a ochutnáváním jídla připravovaného pro rodinu vpraví do těla stejné množství energie, jako kdyby si dala běžnou, a v některých případech dokonce i větší, porci jídla.  
Ve zvládání těchto situací nám může pomoci například servírování porce na tak zvaný „zdravý talíř“, kdy by měla ¼talíře zaujímat příloha, ¼ maso či jiná bílkovinná složka a ½ zelenina.Nemusíme tedy připravovat dvě různá jídla, ale dopřát si stejné jídlo jako ostatní s tím, že díky nahrazení části pokrmu zeleninou, dosáhneme nižšího kalorického příjmu.
Důležitá je také volba vhodného postupu přípravy jídla. Pokud pro rodinu chystáte jídlo smažené, svůj pokrm si připravte pomocí jiné technologické úpravy, ke které není potřeba tak velké množství tuku.
Tučné potraviny používané na přípravu jídel, např. majonéza, šlehačka apod. lze nahradit jejich odlehčenými variantami nebo zcela vynechat. Energii můžeme ušetřit i na přílohách, kdy smažené hranolky nahradí přiměřená porce brambor či bramborové kaše, houskové knedlíky přiměřené množství těstovin nebo rýže apod. Při ochutnávání je vhodné používat malou lžičku. Sníží se tak množství ochutnávaného jídla a ušetří další přijatá energie.

 ….vařím, peču, smažím, griluji – dobrému jídlu holduji!
Respondentky naší malé anketydále, jako nejčastější prohřešky z pohledu stravovacích návyků o víkendu,uváděly zvládání „chutí na sladké“ a odolávání jídlu při různých víkendovýchakcích,  které jsou často umocněny konzumacíne příliš přiměřeného množství jídla a  alkoholických nápojů.
V mnoha rodinách přežívátradice víkendového pečení bábovek, koláčů, buchet, řezů a dalších dobrot.Mnozí z nás však neodolají a z pouhého ochutnání jednoho kousku jerázem hned kousků několik a množství přijaté energie pomalu ale jistě opětnaskakuje. Řešením je jistě víkendové pečení vůbec nerealizovat a sladkémoučníky vynechat, popřípadě nahradit např. ovocem nebo kouskem hořké čokoládys vyšším podílem kakaa.
Pokud se nechcete tradicevíkendového pečení vzdát, je třeba si předem určit, že sníte pouze určitémnožství – nejlépe jeden kousek v rámci svačiny.

 …all inclusive – no neužijte si na dovolené!
Všichni se na chvíle dovolenévelmi těšíme, avšak pro lidi, kteří se snaží redukovat svou váhu nebo si jiudržovat, se dovolená může stát, z pohledu dodržování stravovacích návyků,obdobím strachu z přibírání. Ale spousty z nás strach obvykle opustí a dovolenoustrávíme ve jménu přesvědčení: „Jsem na dovolené, tak co bych se omezoval/a“.Toto naše  „dovolení“ je pak po zásluzeodměněno pár kilogramy navíc.
Z tohoto pohledu jsou velmi „nebezpečné“zájezdy, kde je zajištěno stravování formou all inclusive. Všeliké celodennílákavé nabídky vyzývají k ochutnávání různých vysokokalorických jídel anápojů.  „Přeci to tu nenechám, když jsemsi za to zaplatil/a?“, řekl by někdo -  ale uvědomme si, že si tak vlastně platíme i zanepříjemné pocity přeplněného žaludku, potažmo za kilogramy navíc?  
Ale svá úskalí skýtá i dovolená,kdy není stravování zajištěno vůbec a člověk je odkázán sám na sebe. Velmičasto pak sklouzne k tomu, že celý den nejí a nají se až večer, kdy sesnaží denní deficit jaksepatří dohnat, což může být také příčinou přibírání naváze.

 … a co pohyb vážení?
Nesmíme zapomenout, že mnohá pochybenív nich se dají úspěšně zvládnou prostřednictvím pohybové aktivity, která jemožností, jak prospět svému zdraví a vykompenzovat občasnou neukázněnost.

…porušit neznamená vzdát zcela!
Pamatujme však, že chybovat jelidské. Někdy okolnosti nepřejí tomu, abychom situaci zvládli tak, jak bychomsi představovali. V takové chvíli je však důležité nezmatkovat, nepodléhatčerným myšlenkám o zmaření celkového snažení, ale naopak situaci zvládnout tak,že si chybu odpustíme, neopustíme zcela svá předsevzetí a k vhodnýmstravovacím a pohybovým návykům se co nejrychleji opět vrátíme.   

 

Hodnocení (18 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 07. 2013 10:16
Hezky napsáno :-)
Naštěstí žádný z těchto problémů mne netrápí :-)
25. 07. 2013 08:47
Se svými dětmi jsme měli vždy plnou penzi. První dovolená s vnučkou byla na poslední chvíli, takže jen polopenze a od té doby jezdíme jen s plnou penzí, formou švédských stolů. K obědu jsme si dávali jen zeleninu a maso, zákusek jsem si dala s vnučkou jen jeden (cca 4x4 cm) a proto, že nám moc chutnal, tak jsme si šly vzít každá ještě jeden a dcera se za nás styděla :-))). Na dovolené jsem nikdy nepřibrala, ale na all inclusive jsem si netroufla, to bych asi v džusech neustála.
Horší je to doma, mám ráda sladké a nejsem líná si upéct. Musím se hodně držet, abych nic nepekla, protože bych to musela sníst sama a jak se píše výše :-))), jeden kousek nestačí.
06. 04. 2013 20:58
Moc hezký článek!!
01. 03. 2013 11:26
Vařím jen pro dva, o víkendech není problém, muž se po celotýdenním restauračním stravování na odlehčené jídlo těší, jenom si dá méně zeleniny a více přílohy. Peču jen na požádání a malé množství. Na cestu krabička s celozrnným pečivem, sýrem, sušenou šunkou, zeleninou, když je nejhůř, zachrání to proteinová tyčinka. A dovolená all inclusive - to snad již nikdy více, teď jezdím na dovolenou bez stravy a radši si dám místní speciality. Grilovačka se dá zvládnout, ale to víno při tom a potom... a hlavně když dorazí přátelé nebo my dorazíme k nim... asi bych měla začít řešit, jak to budu v létě dělat...
01. 03. 2013 10:55
nepoznávám se. jsem sobec a chudák rodina jí zdravě společně se mnou. :-D že bych vařila dvě různá jídla, na to jsem moc líná. na dovolenou nemáme, zvlášť ne all inclusive. jestě tak někam s baťohama nebo na kolech. takže bych vlatně měla být jako proutek. safra... jak to že to nefunguje :-D
01. 03. 2013 10:54
Já mám s víkendem trochu jiný problém. Žiji s rodiči a přes týden si vařím sama. Ale o víkendu vaří tatínek, který bez hromady tuku navíc nic neuvaří. A taky výběr jídel je často nevhodný. A do toho poslouchám, že jím moc zeleniny, že je to drahý :(. Tak se ji snažím si kupovat sama, ale vzhledem k tomu, že jsem bez práce a příjmů, tak jí taky nekoupím tolik. Co se týče pohybu, tak radši cvičím, když nikdo není doma. Už aby bylo jaro a dalo se vyrazit někam na kole :).
01. 03. 2013 10:32
All inclusiv - s manželem jsme zajedno, že to není nic pro nás. Volíme maximálně polopenzi a máme raději zájezdy poznávácí. Líbí se nám procházet se po okolí - poznávat památky a život lidí v daném kraji. Nudné polehávání na plážích pokud možno u hotelu plného jídla a dostupného pití - není nic pro nás. Nevařím také zvlášť pro rodinu a pro mě - snažím se to praktikovat stejně jak popisuješ. Ale přece jen mě někdy o víkendech má pevná vůle opustí - tak se to snažím vykompenzovat pohybem a co nejdříve se vrátit k tomu svému. Přiznám se, že se mi však nedaří někdy zvládat ty myšlenky mé nemožnosti v hlavě a ze vzteku si řeknu, že je to stejně jedno a pak to jede..... a už se v tom zase plácám. Musím se ještě hodně učit, abych tyto myšlenky a zvyklosti ukočírovala. Tvůj článek je moc hezký a pro mnohé z nás velmi přínosný. Teorii ovládám, ale ta praxe?
01. 03. 2013 10:04
Tak dovolenou s all inclusive mám ještě v živé paměti :-D Byli jsme na podzim a nabraná kila shazuji ještě teď! Byla jsem zrovna v udržovací fázi po shození 15 kil, tak asi i proto se na mě ty kilča tak lepila!!! :-(
01. 03. 2013 09:58
tak buchty moc nepeču, protože bych je jedla, když už napeču tak si kousek dám a zbytek musím rychle rozdat, griluji ráda, ale zas je v létě víc pohybu tak se to srovná, totéž o dovolené - dopřávám si, ale je i víc pohybu, takže jsem loni nic nepřibrala, a naopak o víkendu mám víc času na vaření a plánování jídel
01. 03. 2013 09:41
Víkendové pečení byla u nás rodinná tradice, ale od té doby, co mi špatně peče trouba, se pomalu přestala držet (já vím, že bych jí měla nechat opravit, ale na druhou stranu, mi to celkem vyhovuje). Naštěstí mají i děti i manžel rád ryby, takže většinou o víkendu bývá na stole ryba a já si dám jen méně přílohy. Horší je, když jsme pozváni na oběd k příbuzným. To se mi vždy nepodaří udržet, tak jak bych chtěla.
01. 03. 2013 09:36
Na dovolené zatím moc nejezdíme a víkendy jsou docela v pohodě, manžela "ošidím" jeho oblíbenou svíčkovou ze sáčku a sobě udělám něco mňamózního se zeleninkou.. :D
01. 03. 2013 09:29
S dovolenou nemám problémy vůbec, vždy se vracím s méně kg. Víkend mě taky nenarušuje stravování, já mám spíš problém přes týden. Někdy to honím dost blbě.
01. 03. 2013 09:07
Na cesty si dělám sendvič s plátkem masa a krabičkuji zeleninu. Dříve to byly řízky s chlebem, co se rozbalovaly už na dvacátém kilometru. Dnes tahám postupně krabičky s připravenou porcí. A nakonec je to pohodlnější:-)
01. 03. 2013 09:04
S víkendy taky mám problém .Přece jen se víc vaří něco upeče a návštěva sem tam a moje pevná vůle je v háji ......
01. 03. 2013 08:57
All inclusive - to znám. :-)))) Pro mne to bylo 6 kilo navíc. :-(
01. 03. 2013 08:52
Výborné nápady, treba ta tortila, nebo maso se zeleninou zapecené do toustového chleba, hned vyzkousím. Mám také trochu strach z víkendu.Prijízdí na návstevu moje deti s partnery a to se vyvaruje a pece. Ani to mi tak nevadí, jako práve ochutnávání pri varení.
01. 03. 2013 08:50
Švédské stoly také jako problém nevidím. Bývá tam spousta zeleniny, ryby a jiná vodní havěť, kterou neumím připravovat, místní speciality - zejména ve středomoří hlavně zeleninové. Zásadně přecházím úsek příloh, ze zákusků si zobnu toho, co neznám a jen od jednohu druhu denně. Talíř mívam plný, někdy si i přidám a problém s ponávratovou váhou nemám.
01. 03. 2013 08:40
Děkuju za nápad s tortilou. To jsem ještě nezkoušela a určitě to rychle zařadím. S tuňákem i kuřecím.
01. 03. 2013 08:40
Mufinka28 - já naše dlouhé cesty řeším krůtím nebo kuřecím plátkem, grilovaným nebo opečeným na pánvi a pak zapečeným se zeleninou do toustového tmavého chleba, nebo nakrájeným na kostičky a smíchaným s vařenou rýží nebo drobnými těstovinami, kořením a zeleninou - v kelímku nebo krabičce to není na cestách žádný problém a obojí je dobré i za studena.
01. 03. 2013 08:25
Učím se, učím a zatím dobrý:o) Ale jídlo formou švédských stolů na dovolené? To fakt nevím...
01. 03. 2013 08:20
já se snažím dodržovat vše i o víkendech,nemám s tím problém :-)
01. 03. 2013 08:11
Víkendy jsou opravdu složité, ale problém bych neviděla o dovolené a all inclusive, je tam spoustu ovoce a zeleniny a věcí které nejsou až takovou kalorickou bombou, musíme víc přemýšlet o tom co a kolik si na ten talíř naložíme.. Letos má v plánu dovolenou all inclusive, tak uvidím.. :-)
01. 03. 2013 08:05
PerditaX: To byla opravdu anketa - dělala jsem ji ve dvou našich kurzech, tak alespoň vidím, že lidi mluvili opravdu pravdu:-) Asi to má podobně mnoho lidí:-) Ale tipy, jak zvládat jídlo na cestách- vítané:-)
01. 03. 2013 08:00
Několik tipů je v lekci na tento týden, v oddílu o jídle do práce - pokud si ho připravujete. Pokud cestujete, určitě lze využít různé náplně z kuřecího masa se zeleninou a zabalit do tortily. Lze to jíst i studené. Tortilu lze naplnit i tuňákem se salátem nebo sterilovanou zeleninou, můžete udělat salát z cottagem a dát do bagety a pod....Zkusím se ještě podívat, zda mám nějaké tipy:-)
01. 03. 2013 07:59
Já se naopak na grilovačku už těším, ten můj si hodí na gril krkovici a já si dám zeleninový špíz anebo i kuřecí s cuketou a paprikami. Také ananas na grilu je výborný. A když dá aláh, tak i nějaká čerstvě vytažená ryba s přehrady bude. A i kdybych někdy zhřešila, tak o dovolené je zase více pohybu - kolo, kanoe, houby, tenis. Tak snad to zvládnem.
01. 03. 2013 07:58
Houska s kuřecí šunkou sice ne, ale když tu šunku vrzneš do cornbagety a doplníš okurkou, rajčetem a čínským zelím, je to docela bašta a oběd už to je.
01. 03. 2013 07:56
Jani, že ty jsi koukala na mne do kuchyně?!
Ne vážně, tohle je opravdu veliký problém mnoha žen. Já sice nevařím kalorické bomby, ale víkendy pro mne bývají také kritické, zejména v zimě. V létě vypadneme na kolo a je po starostech. I když sním něco "nevhodného", vykompenzuje se to pohybem. Ovšem zimní neděle s knížkou v posteli - pohoda, ale lednička moc blízko... Stále se učím tohle zvládat
01. 03. 2013 07:38
Taky mám problém s víkendama. Celý týden si vařím, chystám porce do práce, ale probém nastává, když odjíždím (velmi často) na víkend pryč. Většinou strávím hodně času na cestě, třeba 6 - 7h. Když se snažím si nachystat jídelníček dopředu na celý víkend, semafory mi vůbec nevycházejí. Houska s kuřecí šunkou není dostatečný oběd. Potřebovala bych nějaké nápady na jídlo na cestách! Kdo pomůže?

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři