Sledujte nás:

Datum registrace: 08. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

lenkavy

Sebekoučink

Zahájení: 21.10.2019
Ukončení: 13.01.2020
Cíl: Zhubnout

0 %
0 kg 1 kg

Již zhubnuto: 0 kg

Zaplacený cyklus je přístupný do 15. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 30
Celkem: 980
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

lenkavy

Jak psát blog?

Výzva č. 5: Trápí vás chutě na sladké? A co s tím?

03. 02. 2019

I na "life" kurzech snad není žhavějšího tématu než právě chutě na sladké.

Pojďme si je tedy více rozebrat. 

  1. Chutě na sladké mohou být původu fyziologického

Nejvíce bažíme po sladkém tehdy, když nám poklesne hladina cukru v krvi. Pokud je hladina cukru příliš nízká, dostavují se nepříjemné pocity jako např. slabost, bolesti hlavy, malátnost, nesoustředěnost, pocity na omdlení a velký hlad. A právě jednoduché cukry dokážou tuto hladinu nejrychleji navrátit zpět do normálních hodnot.

Jak tomuto poklesu předcházet?

  • Jezte pravidelně

Pokud po celý den téměř nejíte, vynecháváte či podceňujete své porce, večer to zaručeně poznáte. Jakmile přijdete domů, máte konečně klid a čas se najíst a také více vnímáte signály svého těla, jež si v pracovním shonu neuvědomujete nebo je potlačujete. A to pak sníte vše, co vám přijde pod ruku.

Pokud ale budete jíst pravidelně, v průběhu celého dne a nebudete žádné jídlo vynechávat, měly by chutě na sladké odeznít. Bude vám stačit běžná večeře, po které už žádné mlsání nebudete potřebovat.

Pozn. Kdo potřebuje opáčko, mrkněte na Výzvu č. 3 - Jím pravidelně..:-)

  • Dbejte na správnou skladbu jídelníčku

Kromě pravidelného režimu je důležitá i správná skladba jídelníčku. Vyvarujte se zejména potravinám s vysokým glykemickým indexem, které rozhoupou hladinu cukru v krvi a brzy po jejich konzumaci následuje opět hlad a chutě na sladké.

Mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem patří například bílé pečivo, sladké limonády, některé fastfoodové pokrmy nebo právě sladkosti. Chybou je také vynechávání sacharidů v podobě pečiva a příloh. Tělu zkrátka bude energie ze sacharidů chybět a bude se o ně hlásit právě v podobě chutí na sladké.

Zařazujte tedy potraviny s nízkým glykemickým indexem (zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo a přílohy apod.) a bílkoviny, jež ještě snižují glykemickou nálož jídla a mají nejvyšší sytící schopnost.

  1. Mlsání je prostě zlozvyk

  • Velmi často je na vině mlsání pouhý návyk.

Proč musíme např. mlsat 5 minut po snídani či obědě?

Zkuste si zmapovat situace, kdy mlsáte a nemáte hlad. Popřemýšlejte, proč to děláte a co Vám mlsání vlastně přináší? Nepotřebujete ve skutečnosti něco jiného?

V příkladu výše uvedeném např. pomocí sladkého oddaluji zahájení pracovního procesu. To, co potřebuji není ve skutečnosti cukr, ale delší pauza. Namísto sladkého by mi mohla pomoci např. delší procházka z oběda, rozhovor s kolegyní nebo poslech oblíbené hudby apod.

  • Pozor také na automatismy

Na sladké nemyslíte, tělo si ho nežádá. Ale stačí zahlédnout reklamu v televizi, projít okolo voňavé cukrárny nebo se zastavit u regálu plného sladkostí! A už se mi sbíhají sliny a neodolám...

Nevystavujte se zbytečně pokušení. Jděte např. jinou ulicí, ať nejdete okolo cukrárny, nakupujte najedení, nekupujte si zásoby domů (nepotřebují to ani vaše děti, ani návštěvy) apod.

  • Tak jako jsme si návyky vytvořili, je možné se je i odnaučit

Při změně návyků postupujte raději pomaleji a postupně, protože reálně hrozí návrat k nevhodnému návyku. Např. místo dvou zákusků si dejte jeden, místo čokoládové tyčinky si dejte čtvereček kvalitní čokolády, místo sladkého ke kávě si dejte banán apod.

Pro úspěšnou změnu návyků doporučuji online kurz Ivy Málkové, který najdete zde: http://www.stob.cz/cs/online-kurz-hubnuti

  1. Mlsání jako tlumič emocí

Na sladkou chuť jsme zvyklí od miminka, protože mateřské mléko je sladké. Děťátko při kojení cítí kromě sladké chuti a příjemně plnícího se bříška i pocity bezpečí, klidu a lásky. Již zde dochází k prvním propojením sladké chuti a příjemných pocitů.

Dále přicházejí situace typu - někdo ti ublížil, zranil ses, bojíš se zubaře? Neboj, sladké ti pomůže. Není tedy divu, že si do dospělosti přinášíme silně zakořeněný (zlo)zvyk, že sladkosti jsou lékem na všechny bolesti i radosti.

  • Co s tím?

Stejně tak, jako není správné ve vypjaté situaci sáhnout po alkoholu či cigaretě, není dobré se uklidňovat cukrem.

Najděte si jiný způsob uklidnění se, příp. se naučte vypjatým situacím předcházet.

Vím že se to lehce píše a vím, že v životě trvá, než se nám podaří najít tu správnou náhradu za mlsání a/nebo se naučit být asertivnější a nesnažit se každému vyhovět.

 Ideálními náhradníky za mlsání jsou  např. pohybová aktivita, procházka, přátelský rozhovor, poslech hudby, zpěv, vana, masáž, meditace, relaxace, spánek, četba, aromaterapie, může pomoct do něčeho praštit, zařvat si, nadávat (alespoň v duchu) nebo se prostě vybrečet.

Je třeba si uvědomit, že mlsáním sladkostí se nám uleví jen krátkodobě a naše problémy se tím nevyřeší! Naopak. Dříve či později přibyde další trápení plynoucí z nespokojenosti s vlastním tělem. Proto si myslím, že hledat nové cestičky se vyplatí!

PS: Dočetla jsem se, že emoce nejrychleji mění hudba a sex...o).

A co Vy a sladké?


 

Hodnocení (73 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 02. 2019 15:26
Snažím se nepodlehnout. Když mě honí mlsná,dám si banán nebo domácí jablkové pyré bez cukru .
08. 02. 2019 11:11
Občas mě přepadne neovladatelná chuť na sladké, ale i na slané. Sladké teď řeším sušenými fíky, koupila jsem půlkilové balení a denně sním tak 3, někdy i 2x3. Slanému se poslední dobou dost úspěšně vyhýbám - nekupuji nic, co by mě mohlo svádět.
06. 02. 2019 20:52
největší problém má asi s mlsáním při stresu...ale snažím se hledat alternativy...díky za připomenutí
06. 02. 2019 15:00
S chutěmi na sladké mám stále problém. Ani odborné články mi nepomůžou.
05. 02. 2019 20:54
Sladké, hlavně sušenky jsou pro mě věčné téma. Dávám si je ke kafi a když mě hodně bolí záda.
05. 02. 2019 20:04
Sladké mám ráda, takže si občas dopředu oblíbený zákusek či čokoládu nebo zmrzlinu. Ale jen 1 ks a snažím se jej vždy vykompenzovat zvýšeným pohybem.
05. 02. 2019 15:00
Já řeším slakým hlavně stresové situace
04. 02. 2019 21:23
Sladké ( kromě občasné zmrzliny či ovoce nekupuji. Jasně, že občas něco dostanu a občas si na něčem pochutnám. Snažím se ale používat rozum a nepřehánět to. Jde o mimořádné okamžiky :-).
04. 02. 2019 20:47
Pro koňakovou špičku z místní cukrárny bych klidně vraždila. Ještě před 3 týdny. Pak jsem začala plnit Výzvu 52. Od té doby, co se stravuji podle hodin a podle "semaforků", mám s prominutím pocit permanentního přežrání. Postavte přede mne koňakovou špičku a já se se zhnuseným obličejem otočím a odejdu...
04. 02. 2019 18:03
Sladké je mým přítelem (a řekla bych, že dosti vzácným), nikoli pánem. A ďábel pokušitel by mi určitě nepřinesl dort, ale pořádný kus uzeného ocásku.
Před třemi lety jsem jedla vše v dosahu, co přede mnou neuteklo, s výjimkou zeleniny, chleba a pálivých věcí. Když jsem začala hubnout, naučila jsem se mít vyvážený jídelníček a zjistila jsem, že jsem bíložravec (od slova bílkovina, neplést s býložravcem) - bez sladkého se celkem obejdu, bez bílkovin ne. Takže sýry, mléko, maso (nejraději uzené)...
Neholduju zelenině ani pečivu. V počátcích Sebekoučinku jsme měla problémy mimo jiné s přemírou bílkovin a málo sacharidy. Takže sacharidy jsem občas doplňovala malým kouskem sladkosti (želé nebo lžička medu) - skoro samý cukr a žádná bílkovina (na rozdíl od čokolády). Tak jsem se do zelených semaforků dostala - u cukrů v horní hranici, u sacharidů v dolní.
Při hubnutí m řasto pronásledoval hlad.
Naučila jsem se si k sacharidům (ovoce, zelenina, pečivo) vždy dát nějakou bílkovinu (jogurt, sýr) a naopak - při mlsání bílkovin si k tomu dát nějaké vláknino-sacharidy, kus ovoce, kus rajčete, ovesné vlořky...
To má myslím blahodárné účinky na to, že mi každé sousto nerozhodí tolik hlasinu krevního cukru.
04. 02. 2019 17:38
U mě se toho za rok nic nezměnilo. Cukr omezuji kde se dá. Řídím se pravidlem co doma není to nesním. Je pravda, že manžel má občas s tím mým pravidlem problém, ale nemůže nic dělat :-) Musí držet dietu a tak říkám, že je to pro jeho dobro :-)
04. 02. 2019 15:45
Chutě na sladké naštěstí nemám a v klidu projdu kolem regálů s cukrovinkami . Zato masíčko, to je moje.
04. 02. 2019 12:52
Já to mám jako zlozvyk automatismus. Je to děs. Ale snažím se. Dříve jsem snědlo klidně celou čokoládu a ještě několik tyčinek. Teď. Teď sním třeba dvě kostičky čokolády nebo pár esíček a stačí. Jsou dny, kdy si na čokoládu ani nevzpomenu. Ale je fakt, že mě přepadají i záchvatové dny, kdy tedy mám co dělat, abych chutě ukočírovala. Ale to je tím, že špatně jím.
04. 02. 2019 12:26
Já když mlsám, tak nejraději maso. Sladké mě neláká. Oproti minulému roku se nic nezměnilo. Takže stále když sladké tak oříšky v hořké čokoládě případně se skořicí.
04. 02. 2019 09:08
Za ten rok se toho moc nezměnilo, se sladkým stále bojuji a asi nikdy bojovat nepřestanu.Tedky momentálně jedu bez sebekoučinku a upřímně říkám...je to katastrofa.....
04. 02. 2019 08:28
Snažím se sladkému vyhnout, ale ne úplně. Už to mám vyzkoušené - když jsem cíleně úplně vyřadila sladké ze života, tak pak nastal čas, kdy jsem byla schopná "vyluxovat" celou cukrárnu, kdyby mi to dovolili … Takže teď si občas sladké dopřeju např. když upeču koláč nebo když jdeme do kavárny, ale není to pravidelně a jím ho bez výčitek. A ty nárazy, kdy ta chuť byla taková, že jsem nebyla schopná se krotit zmizely. A už mi ani nevadí čokoláda doma, sušenky apod., klidně je přehlížím :-)
04. 02. 2019 08:17
souhlasím s příspěvkem níže, co doma nemám, to nesním, takže sladké nekupuju
když má přijít návštěva a manžel udělá zásobu, je to pro mě strašný...
ale to až teď, co se snažím jíst zdravě, dřív mě sladké vůbec nelákalo...
Ale to bylo asi tím, že jsem do sebe dostávala špatné sacharidy a uhlohydráty (brambůrky apod).
04. 02. 2019 08:16
Naučit se jíst pravidelně vůbec nebyl problém, protože po odchodu do důchodu opravdu záleželo jen na mně, kolikrát denně a kdy budu jíst. Jsem přesvědčená i o tom, že mám správné složení makroživin a dostatečný přísun vitamínů, minerálů atd. To mi už trochu práce dalo, ale stálo to za to! Svodům sladkého jsem schopná odolat poměrně často, pokud nejsem sama. Nevadí mi, když si třeba v cukrárně kamarádky dají dortík, já si ho nedám, nepotřebuji ho ke štěstí, když jsem ve společnosti a dobře se bavím. Pro mne platí, že sladké funguje jako tlumič nepříjemných emocí, když ten emoční stav není s kým probrat. To je moje Achillova pata. Jak jsem ale v jednom komentáři na blogu napsala, jsem si vědoma toho, že nejsem stoprocentní a že neodolat občas sladkému není nic, za co bych se měla nenávidět. Užiju si sladkého v ten moment a potom mám zase na dlouhou dobu "klid", chutě mne netrápí.
04. 02. 2019 07:38
co nemám doma nesním, ale občas hřeším dortíkem ke kávě když jdem do kavárny,ale není to denně, banán ke kávě by mě neuspokojil
04. 02. 2019 06:24
Také si myslím že to je pouze zvyk, trochu nešvar.Tohle mám zmaknute a když už přeci jen bych někdy chtěla si něco dát, řeším to ovocem dopoledne ke svačině
04. 02. 2019 05:41
Udělala jsem velké pokroky.Mlsná mě netrápí a když sním něco sladkého, je to z důvodu”že se to tak obvykle dělá”.
04. 02. 2019 05:14
Chutě na sladké celkem zvládám,nejlepší je, když doma nejsou žádné sladkosti.
04. 02. 2019 04:48
Když mám po večeři někdy ještě na něco malého chuť, řeším to bílým jogurtem
04. 02. 2019 04:26
Opět jsem si zvykla dávat di ke kafíčku něco sladkého, tak se tento týden na to zaměřím, aby jsem tento zlozvyk opět potlačila :-)!
04. 02. 2019 01:32
Dėkuji za připomenutí,jsem si moc dobře vědoma zlozvyku mlsání sladkého a takę podle vlastních zkušeností vím,že pravidelná strava odbourává chutě na sladké.
06. 08. 2018 12:03
Zcela vyjimecne se stane, ze si po veceri dam neco sladkeho nebo slaneho. Naucila jsem se, ze po veceri uz noc nejim, neni duvod, ale bylo to dost tezke. Chce to hlavne vydrzet. Behem dne je to horsi. Pritel miluje sladke a casto ho ji, snazim se odolat, ale nekdy to nejde, kdyz Vam porad neco nabizi.
10. 07. 2018 18:25
To jsem ráda, že nejsem sama, kdo ujíždí na sladkém. Také mám bohužel zafixované spojení: stres, únava, nervy - pomůže čokoláda. Mám malou dceru ( 18 měsíců ), která se stále budí minimálně 2x za noc a ještě kojím. Některé dny jsem strašně unavená a cítím nutkavou potřebu po něčem sladkém. Pravidelná strava, cvičení ani procházky nepomáhají. Nějak si s tím nevím rady.
08. 03. 2018 09:35
to je největší boj, něco se doma stane, a hned sahnu po sladkém. Jsem hrozna :)
07. 02. 2018 19:43
Sladké to je u mne dost velký kámen úrazu, mým spouštěčem je káva, jsem si toho vědoma, ale zatím se kávy neumím vzdát, tak zatím mým prvním krokem je - snaha připravovat si méně energetické pamlsky
04. 02. 2018 22:34
chuť na sladké mě zatím pořád válcuje, nepomáhá ani snaha o pravidelné jezení
04. 02. 2018 21:53
Tak já se veřejně přiznávám, že sladké pod kontrolou nemám a asi nikdy mít nebudu, bohužel.
04. 02. 2018 21:36
Můj největší problém je asi chléb a jablíčka, to musím hlídat jako čert, no a pak málo pohybu (někdy lenora někdy zdraví) , ale snažím se seč můžu. :-)
04. 02. 2018 21:29
No můj problém jsou tuky - a je to marný boj - zatímco jiný slupne sklenici nutely, já bych klidně zvládla sklenici majonézy...fuj, že :-(
04. 02. 2018 11:03
Největším problémem je čokoláda v práci. Nějak si nedokážu představit, že z práce odjedu a nechám frontu lidí stát...... Nemáte nekdo nějaké řešení na uklidnění které funguje stejně rychle?
04. 02. 2018 07:49
U mne největší prohřešek - zahánění stresu jídlem - a to v libovolném - ideálně velkém množství. :-)
03. 02. 2018 22:55
Jinak teda dámy, jste s tím sladkým v drtivé většině fakt dokonalé a máte to pod kontrolou....:-) tak v čem myslíte, že je ve vašem stravování zakopán pes? Proč jste si našly STOBklub? Jestli se tedy mohu zeptat....:-)
03. 02. 2018 22:52
Vlasta11: situace s manželem...:-) No, i s tímto se setkáváme...:-) Co poradit?? Jak často se tyto situace dějí? Pokud je to zřídka, pak to nějak zásadně neovlivní Váš příjem. Pokud je to ale často, je určitě dobré to řešit. Doporučuji promluvit si s manželem, vysvětlit, že je to pro Vás těžké a najít řešení pro vás oba vhodné (nebude je jíst, omezí je, kupovat si jinou sladkost, která Vám tolik nechutná, nebudete mu dělat společnostv u TV atd. .....najít to nej pro vás oba).
03. 02. 2018 22:48
Vlasta11: Potvrzuji radu Frankii, opravdu je lepší dát si bílý jogurt a dosladit vlastními zdroji, kde si můžete pohlídat množství. Kupované slazené výrobky obsahují 3-4kostky ve 150ml kelímku, pozor proto především na větší balení, např. jogurtové nápoje či kefíry. Množství bývá nejčastěji 330 - 500ml a nachází se v něm až 50g cukru, tedy 12 kostek! Což je maximální denní doporučená dávka (50g).
03. 02. 2018 21:06
já když mám vyvážený jídelníček,tak je sladké v pohodě,ale jinak dost ujíždím.Ale je to také zlozvyk!!!
03. 02. 2018 16:36
Miluji ovesné vločky, kaše si z nich vařím sama, žádné kupované směsi, Stejně tak kupované müsli je nahraditelné vlastními zdroji. Pocit chutě na sladké normálně uklidním banánem, někdy ale potřebuji přidat sušené ovoce, trošku medu nebo domácího džemu. Nemyslím, že by ten domácí byl energeticky výhodnější. Snažím se, aby ho nebylo moc. Pro mne je spíš důležité, že vím, že byl z kvalitního ovoce a vytvořený s láskou :-).
03. 02. 2018 11:24
Už druhým rokem jsem cukrfree. Na sladké nemám chuť. Za sladké považuji mrkev,řepu a 100 % čokoládu. Jinak doma pro rodinu peču ob den a nevadími to.
03. 02. 2018 08:20
Tak já jsem byla milovníkem sladkého, nemusela jsem ani oběd, ale koláče, čokolády,tyčinky, oplatky.... to bylo moje, když přede mnou někdo vyslovil hořká čokoláda, znělo to pro mě nepředstavitelně, že jsou blázni ti, co to jedí, vždyť jim to nemůže chutnat!!!!Moje problémy spočívali v tom, že jsem honem honem snědla oběd, ale ne proto, že bych měla takový hlad, ale já se těšila vždy hlavně po obědě na nějakou sladkost, byla jsem tím posedlá a závislá,pak sem se cítila provinile a nenáviděla jsem se za to, tak jsem si řekla a co, dneska už to tak nechám a začnu až zítra s tím, že zubnu, ale to slovíčko až zítra mě nikdy nedovolilo se oprostit od tohoto problému, který byl opravdu veliký....Byla jsem ze sebe tak naštvaná, a sklamaná, že jsem si zase něco dala, že jsem šla pro další celou čokoládu a naposezení ji snědla.Bylo mi hrozně špatně, tělesně i duševně.....A takto to semnou šlo z kopce a posouvala jsem to až na zítra pěkně dlouho, až jsem uviděla k čemu jsem se projedla....zjistila jsem že sladké, bude asi stále můj strašák, tak jsem se na to zaměřila, hledala jsem recepty, rady, na internetu a různě, v knihách, a dnes světe div se, kvalitní hořká čokoláda už pro mě není sprosté slovo-:)nesladím čaj, piju jenom vodu a jde to, bylo to jenom v mé hlavě!!!!když to na mě přijde a to se stává,tak sáhnu po čtverečku kvalitní hořké čokolády, kterou kupodivu miluji,upeču nějaký zajímavý recept,sušenky,nebo jsem si udělala domácí bounty tyčinku, na které jsem dříve ulítala....a jde to i zdravou formou, jenom chtít a to je to co jsem potřebovala aby se mi v tý mojí hlavičce seplo, je to jenom o tom chtít!!!!Protože všechno jde, když se chce, ale já byla dříve hrozně líná, na to abych přemýšlela nad tím, co do sebe cpu, hlava nehlava!!!!Bylo prostě něco po ruce tak to sním, a hotovo!!!!Dnes už vím, že svoje zdraví mám v rukou pouze já, a jak se ke svému tělu budu chovat, tak mi to bude vracet!!!Dříve jsem se strašně nenáviděla, že jsem slaboch a vždycky to vzdám a podlehnu, ale teď se mám ráda, a dokážu to.
03. 02. 2018 06:23
Odolat sladkému je někdy opravdu oříšek
02. 02. 2018 07:17
vlasta11 Ráda bych reagovala na Váš dotaz ohledně slazených mléčných výrobků, z mého pohledu bude lepší bílý jogurt s přidáním džemu nebo marmelády (ještě lépe domácí :) ) než již hotový jogurt. Preferuji to z důvodu toho, že vím, co přesně pak takto oslazený jogurt obsahuje a kolik cukru tam přesně je :) ale to je jen můj osobní názor. Přeji hezký den.
01. 02. 2018 22:07
"Ideálními náhradníky za mlsání jsou např. pohybová aktivita, procházka..."ne, to tedy opravdu ne. Nejsem čokoholik a sladké si dám jen občas, ale když mě honí mlsná, tak to bude hořká čokoláda a v létě zmrzlina. :-)))
01. 02. 2018 21:39
Ještě mám velký problém. Jak mám zvládnout, když si manžel vedle mě u televize vezme třeba tatranku.....jakmile tatranku uvidím, je to špatné. To mu mám "zakázat" jíst sladké vedle mě? Už takhle si ty tatranky schovává na místě, o kterém schválně nevím....
01. 02. 2018 21:36
Dle Vaší rady máme dávat pozor na slazené mléčné výrobky. Někde jsem slyšela a nevím, jestli je to pravda= že když sním 150 ml jogurt se sladkou příchutí, že ta sladká příchuť je jako 3 kostky cukru? je to možné? a prosím, co je lepší: jogurt se sladkou příchutí nebo bílý jogurt oslazený např.džemem nebo datlovým sirupem?
01. 02. 2018 09:22
.... chuť na sladké není trápení...:-)
01. 02. 2018 07:08
Sladké nápoje nepiji, čaj a kávu nesladím. Snídaňové kaše si míchám sama a sladím ovocem. V práci je nás 20 a každý kdo má svátek nebo narozeniny přinese zákusek, chlebíček..... když to spočítám tak to mám měsíc a půl sladkosti. Občas pivko nebo víno a cukru mám dost.
31. 01. 2018 22:59
Dost často chutě na sladké teď v poslední době mám. Musím s tím dost bojovat. Zruším ty sladkosti pro "návštěvy". Ty doma mám a lákají MNE.
31. 01. 2018 18:29
Mléčné výrobky kupuji bílé neochucené, kaše ani snídaňové cereálie nejím, takže to mám trochu jednodušší. Cukry mám hlavně z ovoce a z chleba.
31. 01. 2018 18:03
lenkavy: Mně stačí to množství mléčných výrobků, co spořádám - a ani nemusejí být ochucované. Pivo v hospodě taky cukry přidá, víc než cukr do kávy, zejména to tmavé, které mám ráda (bodejť by ne, když je tak sladké :-)
Ale obvykle se mi daří držet cukry v přijatelnýh mezích, i když si občas nějakou tu malou sladkost dám.
A když občas jdu na nějkou oslavu nebo párty, tam to samozřejmě přešvihnu (nejen s cukry :-) Ale z toho tragédii nedělám, protože to není tak často a dlouhodobě průměrnou váhu to nezvýší (přinejmenším ne na dlouho).
31. 01. 2018 15:16
Zdravím, to máte pravdu,dnes mi na instagramu přišlo vyz.okénko a tam teprve člověk zjistí kde a kolik je všude cukru.hezký den
31. 01. 2018 14:54
Děkuji opět za Vaše komentáře...:-) Spousta z Vás opravdu píše, že se sladkým potíže nemáte a že vám velmi pomohlo pravidelné jezení, což ráda vidím a potvrzuje to teorii v praxi.
Já sama teda sladké mám ráda a jen těžko odolávám, když mi na oči příjde. To víte, kovářova kobyla...:-) V souvislosti s cukrem bych ale ještě upozornila, že je dobré sledovat složení. Některé potraviny obsahují opravdu hodně cukru. My žijeme ve sladkém nevědomí, že nesladíme, ale jiní nám to pěkně oslazují. Do Výzvy se vše nevejde, ale cukrové pokračování plánujeme. Jen tak krátce upozorňuji sledovat především mléčné ochucené výrobky, snídaňové cereálie a instantní kaše - tyto potraviny jsou oblíbené a v jídelníčcích se vyskytují často. Tak se držte, naši milí STOBklubáci...:-)
31. 01. 2018 12:40
Díky za článek. Sladké nápoje dlouhé roky nepiju. Ale sladkosti stále neumím odbourat ani snížit jejich počet a po jejich konzumaci mám výčitky. Snad už si po spoustě přečtených prima článků konečně poručím a něco se sebou udělám.
31. 01. 2018 09:36
Nápoje nesladím a sladké se snažím omezovat, ale občas chutě zvítězí :-)
31. 01. 2018 05:02
Kávu ani čaj nesladím,ale dvě vánoční kila nejdou dolů, ale od února mi začíná pravidelné cvičení a plavání, tak to snad půjde dolů.
30. 01. 2018 23:51
nada: jojo, sebekoučink :-) Já jsem si ho dala preventivně před Vánoci. Takže ta dvě kla přes svátky byla přírustek do normální váhy a nepotřebovala jsem po svátcích nic shazovat :-)
30. 01. 2018 21:09
Napoje nesladim, snazim se sladke omezit, ale je to boj
30. 01. 2018 16:09
sladké chutě skor 3týdny díky sebekoučinku..zvladala..včera a dnes..děs..ale asi to tělo pořebuje...
30. 01. 2018 16:00
je to těžký boj překonat chu´t na sladké, ale snažím se jej překonat prací a sportem....
30. 01. 2018 14:16
S chutí na sladké bojuji pořád. Nikdy jsem nepila slazený čaj ani kafe a z nápojů piju jen vodu z kohoutku. Přesto jsem se vykrmila do porážkové váhy, kterou se snažím pořád korigovat směrem dolů. Sladké jím většinou ze zvyku a z pocitu, že mi něco uteče, když neochutnám. Vždycky pak zjistím, že je to jen sladké a že jsem si to mohla odpustit. Takže mě čeká doživotní boj s vlastní blbostí.
30. 01. 2018 13:59
Netrápím se tím, že mám chuť na sladké, sladkosti mám ráda. Bez trápení si sladkost vychutnám, teď už v přiměřeném množství. Abych se vešla do limitu cukrů, nesladím čaj, nepiju džusy (kromě zředěného podzimního domácího jablečného). Vánoční zvýšený přísun sladkostí a zvýšenou váhu už jsem zlikvidovala. Jako každý povánoční čas jsem si vzala na pomoc Sebekoučink.
30. 01. 2018 12:52
Kávu ani čaj nesladím, sladké nápoje nepiji, ale takový poctivý větrník!
Občas prostě neodolám ......
30. 01. 2018 10:15
Občas také mám velikánskou chuť na sladké - díky sebekaučinku se snažím chutě ukočírovat - včera jsem po 14 dnech zhřešila dala jsem si dva čokoládové bombony - tělo si to žádalo a dostalo :-)
30. 01. 2018 07:32
Já mám klasický problém s automatismy. Ani nemám hlad, ale jakmile vidím sladké, tak nemůžu odolat...bojuji s tím, co to dá, ale někdy mám pocit, že je to boj s větrnými mlýny :-)
30. 01. 2018 06:40
Sladke nemusim.
29. 01. 2018 22:11
Jsem moc ráda za komentáře LuckaN78, Coumba a IrenaM hned pode mnou - mám to úplně stejně :-)
29. 01. 2018 22:05
Nemusim vs

Nemusim preslazane, ale sladke mam rada a obcas s tim bojuju. Takze mam co napravovat v teto oblasti.
29. 01. 2018 21:04
IrenaM: jsem ráda za tvůj komentář. Už jsem si myslela, že jsem jediná, kdo má rád sladké.
29. 01. 2018 18:58
sladké je moje slabá stránka a snažím se omezovat ale úplně nevynechávám....to bych nedala :-)
29. 01. 2018 18:54
Z mé strany jednoznačně souhlas, že se dá návyk na sladké odnaučit. Kdysi jsem kávu přiměřeně sladila. V práci mi došel cukr a protože jsem sklerotická dlouho mi trvala, než jsem si ho přinesla z domova. A protože jsem líná, nechtělo se mi chodit do jiných pater ( na tom našem nikdo nesladil ). V té době mi stačila jedna káva denně. Dva týdny jsem křivila pusu a když jsem si konečně cukr přinesla, ke svému úžasu mi sladké kafe nechutnalo. Doma pijeme obyčejnou vodu, neslazené čaje i kávy. A přijde mi to jako dobrota :-).
29. 01. 2018 18:53
já sladkou chuť nemusím, dokonce přeslazení mě vadí
29. 01. 2018 18:18
Chuť na sladké mám pořád. Nejlepší prevence je nic doma nemít. Péct se mi nechce tak to raději rozchodím, nebo si dám ovoce.
29. 01. 2018 16:48
Což o to, sladké si dám ráda, kdybych řekla, že ne, byla by to sprostá lež. Ale stejně tak mám ráda třeba uzenou krkovičku, uzenou rybu, ementál, hermelín, uherák, pečenáče, mmožské plody v konzervě... Jsem spíš masožravec, takže přímo vysloveně chutě na něco sladkého měě nikdy nehonily, to spíš člověk juknul do špajzu - a hlele, uzené šproty a margotka. Šproty dá práci otvírat, sem s margotkou!
S příchodem na STOB a Sebekoučink jsem sladkosti téměř odbourala - nejím je pravidelně, jen občas. Pokud mě v noci popadne nějaký hlad, dám si spíš tu plechovku mušlí, nebo kus sýra. Pokud sním něco sladkého "z hladu", zakousnu to pak něčím bílkovinným, třeba tím sýrem.
Ale když mám období, kdy je tk říkajíc "záhul" a já týden dělám "od nevidím do nevidím" a lehnu si jen na pár hodin, jsem vyčerpaná, osvědčila se mi teplá obrkáva s mlékem (voda+mléko půl napůl), oslazená medem, ani to nemusí být pravá káva, když už jsem ten den měla tři, stačí náhražka (caro), nebo kakao.
Emoce sladkým neřeším, to se spíš jdu přitulit k manželovi, pokud teda zdrojem těch negativních emocí zrovna není on :-)
29. 01. 2018 16:43
Chutě na sladké nemám už celá desetiletí. Přesto jsem se "vypracovala" do obezity.....
29. 01. 2018 15:58
Ráda mlsám, zejména, když mám volno.:)
29. 01. 2018 14:54
Chutě na sladké mám, hlavně po obědě. Snažím se to ukočírovat a tak si tedˇ peču sušenky s vloček a ovoce .
29. 01. 2018 12:54
Chutě na sladké, respektive na mléčnou čokoládu, mě jednou za čas také dostanou. Dřív jsem z toho měla špatný pocit, ale teď díky sebekoučinku si klidně kousek dám a s chutí vychutnám a i se kaloricky vejdu do denního limitu. :-)
29. 01. 2018 11:37
Chute na sladke mivam narazove, bud kdyz jsem unavena a nenajedena a taky pred menstruaci. Odnaucit se mlsani je docela problem a je pravda ze pochazi z detsvi jako kompenzace ruznych"krivd"..
29. 01. 2018 10:58
Pravidelná vyvážená strava dokáže skutečně téměř potlačit chuť na sladké. Pro zlepšení nálady je dobrá náhražka za sladké skutečně nějaká fyzická aktivita (sex především).
29. 01. 2018 10:40
Běžně chutě na sladké nemám, jen někdy okolnosti nedovolí se najíst tak jak jsem zvyklá, pak mne většinou hlad a mlsná večer doženou ...
29. 01. 2018 09:37
Chuť na sladké mám jen při kávě a to si myslím, že se jedná jen o zlozvyk. Zkusím sušenky a podobné nesmysli nahradit kvalitní čokoládou a časem odbourat i to.
29. 01. 2018 09:33
Tak tato výzva je pro mě OK. Jsem spíše " masový " typ, vitriny se sladkostmi ani čokolády mě nelákají, a pokud si je dám " ke kafi" , tak už po pár soustech jsem sladkého naprosto plna a nemůžu pokračovat dál. Trošku horší je u mne kynuté sladké pečivo od pekaře, 1 kousek 1x týdně mi ale zpravidla stačí.
29. 01. 2018 09:33
Chuť na sladké mívám nárazově, dlouho nic a pak chodím a hledám, až něco objevím, Pak nemá význam se tomu bránit, stejně nakonec si tu čokoládu dám.
29. 01. 2018 09:31
Ne sladkých jídlech jsem žila mnoho a mnoho let. Až v loni díky projektu Prožij rok zdravě jsem překopala celou skladbu jídel.Kávu ani čaj nesladím a sladké tečky po každém jídkle už nemám.Sladké limonády mi našrěstí nikdy nechutnaly a domácí pečení stryktně dodržuji 1 x týdně.
Můžu s vlastní zkušennosti říci, že tělu ( nebo spíš chutím ) to trvá hodně dlouho, aby pochopilo, že už sladké nedostane. Hodně mi v tom pomáhá sebekoučin tj. vyvážená strava. V zásadě už toho hodně vím, ale stále s cukrem bojuji, není to automatické, musím stále na to myslet !!!!
29. 01. 2018 09:25
Jo a ještě chci dodat, že s poslední poznámkou stoprocentně souhlasím.
29. 01. 2018 09:24
Když mlsám tak sušené švestky, mandle no spíš mandli v hořké čokoládě a skořici či jiné oříšky
29. 01. 2018 09:23
V poslední době nutkavou chuť na sladké nemám. Je to určitě změnou jídelníčku a pravidelností v jídle. Cukr jsem úplně vynechala, 1x za týden peču nějaký lehký moučník a ten sladím stévií.
29. 01. 2018 08:32
hrstička sušeného ovoce, nebo oříšky
29. 01. 2018 08:03
Chuť na sladké zażene žvýkačka,kterou nosím u sebe.
29. 01. 2018 07:32
Děkuji za bezvadný článek.
29. 01. 2018 06:10
Tak super,tady jsem OK,alespoň někde, chuť na sladké nemám.V sebekoučink jsem zjistila,že se nachází všude i v zelenině, tak mě jiný neláká
29. 01. 2018 05:47
Než jsem si upravila jídelníček, chuť na sladké jsem měla velkou, ale tím, jak jsem se naučila si vzít po jídle jeden čtvereček 70-ti procentní hořké čokolády, tuto chuť už skoro nemám.
29. 01. 2018 05:16
Občas mě chuť na sladké přepadne, ale nestává se to moc často. Když mám vyvážený jídelníček, tak je to vpohodě, ale občas spíše ze zvyku kafíčko s něčím sladkým mě láká, ale stačí mi čtvereček kvalitní čokolády a jsem spokojená. Při nákupech mě to moc neláká koupit si něco sladkého - postupně jsem se to odnaučila.
29. 01. 2018 05:16
Občas mě chuť na sladké přepadne, ale pokud jde váha nahoru, zařadím stop.
29. 01. 2018 04:25
Já mívám spíš chuť na slané a semaforky mi neustále signalizují málo sacharidů. Kávu i čaj piju hořké a jednou za čas si dám dobrý ovocný dortík - ten nejmenší, který je k mání, objednám si k němu kávu a mám zase na hodně dlouho od sladkého pokoj.
28. 01. 2018 23:07
Nemívám chuť na sladké, tedy alespoň sladkým neřeším stres nebo hlad, "dojíždění" bylo mým zlozvykem dokud byly děti malé. Pak jsem s dojídáním přestala. Sladké jím většinou formou ovoce.
28. 01. 2018 22:13
Já mám chuť na sladké v kteroukoli dobu, ať jsem hladová, nebo najezená. Ještě se mi nestalo, že by mě opustila:-( Ve stresových situacích je to ještě horší. Možná je to jen hloupý zvyk, nevím, Někdy chuť zvládnu potlačit, často ale ne.
28. 01. 2018 21:55
já vyloženě chutě na sladké nemám, ale občas si dám jen tak a někdy jsem i dojíždák - přeci se to nevyhodí
28. 01. 2018 21:43
Moc hezky shrnuto. "Zpravidla" mám situaci pod kontrolou. Pokud je můj jídelníček vyvážený, chuť na sladké nemám. Výjimečně, ve vypjatých situacích mne ale dostihne a v tu chvíli je pro mne hodně těžké vzít si "jen kousek" Proto sladkosti v podstatě nekupuji a pokud k nám doputují, hned je "posílám dál".

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři