Datum registrace: 17. 06. 2010
nada
Sebekoučink
Zahájení: 06.01.2020
Ukončení: 02.03.2020
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)
Zaplacený cyklus je přístupný do 4. 3. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Počet přátel: 565
Jak požádat o přátelství
nada
Jak psát blog?Nový Sebekoučink – porce nebo gramy ve vlastních receptech
02. 09. 2016
V roce 2010 jsem napsala blog, kterým si v Původním Sebekoučinku přepočítávám porce ve vlastních receptech na 100 gramů hotového jídla ve vlastních potravinách. Porovnávala jsem energetickou hodnotu a živiny, spočítané v receptu, s hmotností hotového jídla po tepelném zpracování a přepočítala EH a jednotlivé živiny na 100 g. Do vlastních potravin jsem zapsala hotové jídlo jednou položkou o hmotnosti 100 g a v ingrediencích uvedla jeho množství. Podíl zeleniny, započítávaný do semaforku, jsem doplnila pomocnou vlastní položkou, označenou jako zelenina, s nulovými hodnotami kJ a živin a uváděla jen množství zeleniny v receptu.
http://www.stobklub.cz/blog-zapis/nada/352/
V Novém Sebekoučinku mám možnost si převod z porcí na gramy zjednodušit a nemusím vlastní recept přepočítávat a přepisovat do vlastních potravin, ani doplňovat další položkou množství zeleniny, protože program mi umožňuje v ingrediencích měnit počet porcí, uvádět desetiny, a přepočet EH a živin provede automaticky včetně rozšířeného sledování cukru a vlákniny.
Příprava receptu:
Zvážím prázdný hrnec nebo mísu, ve kterém budu recept zpracovávat a později hotový pokrm vážit.
Zvážím všechny ingredience, které v receptu použiji (sůl a koření nevážím, to je v toleranci).
Zvážím hotový pokrm netto (odečtu váhu prázdné nádoby) a spočítám gramáž 1 porce.
Vlastní recept zapíši do databáze jednou ze 3 možností:
1. Přes záložku JÍDLO A VAŘENÍ (jedině tam mohu recept i smazat nebo upravit). Uvedu počet porcí, abych měla přehled o kalorické hodnotě porce. Obzvlášť v případě, že recept uvádím jako veřejný.
2. V Jídlokoučinku po kliknutí na zelené kolečko plus a na tlačítko Přidat vlastní recept. Uvedu počet porcí.
3. V Jídlokoučinku zapsáním přímo do ingrediencí jako 1 porci (např. při zápisu oběda) a ukončením tlačítkem „Uložit do vlastních receptů“. (To je novinka Nového Sebekoučinku.)
Potom do oběda dopíši další položky, které se receptu netýkají, a celý oběd uložím tlačítkem „Zapsat jídlo“. Příště už recept vyhledám ve vlastních receptech.
Důležité: V receptech se počet porcí uvádí na celky. Do názvu receptu uvedu hmotnost porce, např: Lečo 440 g. Bez uvedené hmotnosti porce bych neměla veličinu pro přepočet zkonzumované části porce.
Na talíři si porci hotového leča zvážím a je-li odlišná od hmotnosti, uvedené v názvu receptu, např. 350 g, při zápisu jídla si v ingrediencích změním 1 porci na 0.8 (350/440=0.8). Program přepočítá všechny hodnoty.
V zásadě neřeším drobné odchylky od receptu, jestliže významně nezmění hodnotu živin.
Když nahradím maso v receptu jiným druhem, přenesený recept v ingrediencích rozkliknu (kliknu na trojúhelníček), smažu uvedený druh masa a mimo recept zapíši použitý. Mohu také upravit množství jednotlivých ingrediencí. Při těchto úpravách v jídelníčku zůstává vlastní recept v původním stavu.
Vlastní recepty se upravují a mažou přes záložku JÍDLO A VAŘENÍ – volba Vlastní recepty – kliknutím na název receptu a na tlačítko upravit nebo smazat.
Postupně si mohu do stávajících vlastních receptů hmotnost porcí dopisovat.
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
nada
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?