Sledujte nás:

Datum registrace: 10. 08. 2010

Jak si nahrát profilovou fotku?

nikola

Sebekoučink

Zahájení: 11.02.2019
Ukončení: 06.05.2019
Cíl: Udržet váhu již dlouhou dobu po zhubnutí (stabilizovaná váha)

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 8. 5. 2019

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 1669
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

 

?

Jak se připojit ke skupině

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

15 jednoduchých triků jak přemoci přejídání a zbytečné kalorie navíc

10. 04. 2014

Asi každý jsme zažili situaci, kdy přijde chuť, hlad, neovladatelná síla nutící nás zkonzumovat více, než bychom si přáli…

Je důležité zaměřit se na vyváženost jídelníčku, zda přijímáme dostatek živin, které tělo potřebuje.

Nezvladatelné chutě a přejídání jsou často způsobeny kombinací nevyváženého jídelníčku, odpíráním si jídla na úkor tělesných potřeb,příliš nízký energetický příjem, vynechávání snídaně, přehnaně nadměrná pohybová aktivita bez vhodného doplnění stravy, dále psychické rozpoložení,řada lidí zajídá jídlem stres, samotu, méněcennost a další vnitřní podněty.

Jak předcházet nadměrné konzumaci jídla, většímu přísunu kalorií než tělo potřebuje? Mnohdy si tyto situace ani neuvědomujeme, pojďte se proto na chvilku zastavit a zapátrat, jak je to s vámi?

Začnu od těch obecně známých až po ty, které možná neznáte:

1)     Kontrola vlastního jídelníčku, pohybových aktivit a režimu dne.

Sebekoučink je nám velkým pomocníkem především v začátku našeho snažení,

Avšak mnoho z nás po dosažení vytoužené váhy a nalezení spokojeného stavu přestane zaznamenávat, v původním režimu povolí a začne konzumovat podvědomě více, než by bylo vhodné. Zkuste si opět po dlouhé době jídlo převážit, zaznamenat do programu a ověřit zda jste na tom stále stejně. Projděte si všechny své aktivity během dne, je režim stále stejný? Nepřidali jste více pohybu? I to může být důvod na straně jedné strádání těla a kompenzování na straně druhé…

1)     Pravidelně snídat, je prokázáno, že lidé, kteří nesnídají, se častěji uchylují k přejídání během dne a vyhledávají kaloričtější druhy pokrmů.

2)     Dbát na pravidelný příjem jídla během dne, tím se vyhneme především večernímu„vlčímu hladu“

3)     Jezte pomalu, můžete si udělat v půlce jídla pauzu, jít si dojít udělat pití a možná zjistíte, že jste již plně nasyceni.

4)     Zkusit zařadit přiměřeně zvolený pohyb, který přispívá, dokonce má mírně anorektický efekt, případné chutě zažene, zlepšuje náladu, takže pokud máme špatnou náladu, je lepší ji zahnat pohybem než jídlem…Dostanete-li na něco chuť, pusťte rádio a začněte cvičit nebo ještě lépe běžte na čerstvý vzduch,dejte si svižnou procházku apod.

5)     Nerozdělovat si potraviny na povolené a zakázané

Zakázané ovoce nejlíp chutná, když už tak už, proč si raději nepovolit malé a přiměřené množství?

6)     Vyvarovat se „černobílému vnímání“ – dělení období na období diety a období ne kontroly, tím se člověk dostává do bludného kruhu, jakmile poruší svůj „přísný režim“, tak už to přežene pořádně,aby výčitky stály za to, to samozřejmě vede k nekontrolovanému přejídání až poruchám příjmu potravy.

7)     Dbát na vhodnou stravu před cvičením, pokud dlouho před cvičením nejíme, opět se snadno můžeme dostat do stavu hypoglykemie, kdy pak tělo kompenzuje nedostatek větším příjmem jídla, než při pravidelné stravě.

8)     Snažit se dbát o dobrý psychický stav, předcházet stresovým situacím a mít rádi své tělo, chránit ho před neukázněným chováním v jídle, naopak se snažit mít vyvážený jídelníček nonstop, nikoli jen v období diety.

9)     Neochutnávat v průběhu celého vaření, stačí ochutnat jednu čajovou lžičku těsně před dochucením, poté ještě jednu čajovou lžičku a hotovo. Můžete také nechat jídlo nedochucené a bylinky, koření podávat spolu s jídlem, ať si každý dochutí dle svého přání.

Vyčistěte si proto před vařením zuby, vezměte si žvýkačku a nechte ochutnávat ostatní.

10)  Zařadit pravidelné aktivity, které nás baví a odpoutají myšlenky od jídla. Tím je myšleno nikoli pohybové, ale zájmové aktivity,mít jako střed zájmu nikoli jídlo, ale jiné aktivity.

11)  Nejíst osamotě - stolování a konzumace jídla s přáteli a co nejméně o samotě, získáme tak větší kontrolu díky okolí.

12)  Nedělat zásoby - raději nekupovat žádné nevhodné lákavé potraviny, mít doma zásoby co nejmenší.

13)  Mít jídlo připravené předem, protože tak při velkém hladu sáhneme po zdravém jídla, nikoli po prvním co nám přijde pod ruku.

14)  Máte-li během dne větší potřebu jídla, pak si již předem připravte např. velkou mísu zeleniny, v době krize tak můžete sáhnout po salátu, nikoli po čokoládě.

15)  Dbát na dostatečný pitný režim – opravdu někdy „hlad“ může být „převlečená žízeň“

Dále před každým jídlem se řádně napít, ještě lépe vlažný nápoj, který navodí mírný pocit nasycení již před jídlem. Je vhodné ke každému jídlu doplňovat co největší množství zeleniny,která zvyšuje objem jídla, takže zaplníme žaludek nízkokalorickou potravinou a na ty kalorické již nebude případně tolik místa…

Máte-li problém být hladoví i po hlavním jídle v rámci Vašeho redukčního režimu, zvyšte porce zeleniny nebo si např. před hlavním jídlem dopřejte zeleninový vývar, má minimum kalorií a krásně zasytí, stejně tak můžete třeba i místo svačiny...

Pokud už přeci jen někdo sklouzne do stavu,kdy není schopen se myšlenkám na jídlo vyvarovat a má tendence k nekontrolovanému přejídání, pak určitě bude vhodné vyhledat odbornou pomoc.

Možná by někomu mohlo pomoci vědět skutečnost, že při opravdu extrémním a chronickém přejídání, může dojít k zánětu žaludku vedoucímu až k perforaci/prasknutí, což je stav životu nebezpečný.

 

Pro snazší trávení je možné používat bylinky, které ulehčují od přejedení, nadýmání, podporují trávení jako je např.anýz, kmín, bazalka, pepř, chilli papričky, skořice…

Mějte se krásně a těším se i na vaše zkušenosti...

N.

Hodnocení (37 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

09. 10. 2016 13:56
Dodržují všechny uvedené body, mám dostatek zeleniny, nápojů, bílkovin..přesto nejsem schopná dodržovat vypočítané hodnoty sebekoučinku déle,jak 3-4 dni, pak jsem tak hladová a protivná, že se přežeru doslova jako dobytek. Nejsem schopná dotáhnout cyklus do konce,začínám léta znova a znova. Už jsem z toho psychicky vyčerpaná a nemyslím na nic jiného než jídlo. Jak z toho ven, pokud nechci zůstat při těle? Sos
05. 07. 2016 18:21
Díky za zajímavý blog i diskuzi.Myslím,že na této"adrese"ze dozvím víc důležitých informací pro mně.Po zamyšlení nad seznamem výše jsem zjistila,že z 15 bodů musím zabojovat jen s pěti.Tzn 2/3 musím jen ohlídat ale nepůsobí mi žádný problém.To jsou celkem pozitivní vyhlídky.
16. 03. 2016 19:19
Tu malou lžičku začnu brát také.
15. 03. 2016 20:37
Nikola: zkusim napsat blog na tema jak rozvrhnout hubnuti tak, abychom to neprepalili hned na zacatku a na konci snadno vahu udrzeli...snad budu moci prinest nove info a zkusenosti,

Už se ti podařilo nějaké psaní na tohle téma?Jen abych něco nepřehlídla.Díky
15. 03. 2016 09:09
Opakování je matka "moudrosti" - super a na bylinky už netrpělivě čekám. :-) Dávám přednost čerstvým před sušenými - už to bude "coby - dup". :-)))
15. 03. 2016 08:36
U mě rozhodně platí pravidelně jíst. Včera jsem měla delší dobu mezi odpolední svačinkou a večeří a po večeři mě přepadla chuť na křupky.
28. 09. 2015 22:21
Moc dobré si to zase připomenout. Jenže v praxi se mi to často vymyká.
07. 09. 2014 09:32
Moc pěkně napsaný :-)
23. 05. 2014 04:49
Sepsala jsi to pravdivě,díky..
22. 05. 2014 23:27
:-) Děkuji Katerino, taková maličkost viď:-) Právě hubnutí je o malinkatých střípečkách, které ani nepostřehneme a jejich odstranění, zneškodnění těch malých, nepatrných zlozvyků nám přinese mnohdy velké úspěchy! A o tom to je, že? :-))
27. 04. 2014 07:43
díky za rady, mě nikdy nenapadlo, že lze ochutnávat i malou lžičkou ... přitom to je spousta jídla navíc, zkusím na to víc dbát
20. 04. 2014 10:54
Díky Jesus za Tvou zkušenost, je to tak, je dobré si občas připomínat to, co považujeme za samozřejmé, ale ne vždy to tak opravdu je:-).
19. 04. 2014 09:44
zelenina opravdu zasytí, zvláště uvařená, kontrola je nutná, jak se začne lajdačit, hned se to projeví
18. 04. 2014 11:34
Děkuji Jiřko za Tvůj komentář! To je jasné, nemůžeme chtít všechno hned, jde o to vyzkoušet pomalounku, polehounku a jednou půjde všechno samo od sebe, ani nebudeš vědět jak. :-)
17. 04. 2014 19:55
Výstižně popsáno ale někdy dá práci to dodržet. I když nejednu zásadu už se mi podařilo vzít za svou ...
15. 04. 2014 23:17
juu tak to jsem rada a obzvlaste dekuji vsem svym vernym ctenarum a ctenarkam!:-) Dekuji moc za tip s udrzovanim vahy, zkusim napsat blog na tema jak rozvrhnout hubnuti tak, abychom to neprepalili hned na zacatku a na konci snadno vahu udrzeli...snad budu moci prinest nove info a zkusenosti, dekuji ...:-)
a Jitulko verim, ze tentokrat jsi na spravne ceste! Presne jak pises, je dulezite brat cestu za zhubnutim nikoli jako dietu, ale jako zlom v predchozim nevhodnem zivotnim stylu, uvedomeni si toho, co jsme telu pusobili nevhodnym rezimem, jak jsme ho zbytecne zatezovali a soustredit se na ziskavani energie a vitality diky novemu rezimu, pak uz se vam nebude chtit vratit zpet do temnoty....jak rada rikam, nase telo je jako auto, co nas veze za stestim a o to auto se vyplati starat, aby vypadalo jako nove. Meli bychom trenovat, abychom jej umeli ridit a vysat z nej maximum, musime mu davat benzin, aby mohlo jezdit naplno, musime jej cistit, aby nemelo zaneseny motor, musime jej nechat odpocinout, abychom ho nesedreli, musime mu dolevat tekutiny, presne tak jako se musite starat o vase telo:-)
15. 04. 2014 20:38
Mě by zajímal blog na téma udržování váhy( i když tento blog se tohoto problému taky týká). Mám totiž velmi nepříjemné zkušenosti s jo-jo efektem. Takové ty obecné rady a zásady samozřejmě znám, ale praxe už je horší:-))). Navíc u vašich blogů se dozvím vždycky něco pro mě úplně nového. Díky!
15. 04. 2014 20:21
Niky, děkuji.... :-)
15. 04. 2014 18:19
Možná jsem nedokončila svou myšlenku zcela přesně...jde tedy o to opět nevolit žádný extrém, nestydět se jíst před ostatními. Řada obézních se stydí jíst ve společnosti, aby si o nich druzí nemysleli něco negativního a tak se právě omezují na samotnou polévku nebo zcela nutričně nedostatečné jídlo v podobě salátu a pak večer ten nedostatek dohánějí a tímto způsobem si vlastně ubližují. Chce to najít rovnováhu, nebát se najíst s ostatními, neuchylovat se pouze k jedení o samotě, naopak zase nenechat se přemluvit k návštěvě fastfoodu, jen proto, že tam chce kamarádka a dopřávat si něco, na co vlastně nemáme vůbec chuť. Najděte zlatou střední cestu:-)
15. 04. 2014 18:16
Tanein: Výjimka potvrzuje pravidlo:-). Máš pravdu, je i druhá strana mince, když vidíš ostatní spolustolovníky jak si dopřávají, povolíš uzdu svým zákazům a dovolíš si to, co by sis třeba normálně nedovolila. " když mohou ostatní, proč bych nemohla také"...Je potřeba nenechat se strhnout společností, necítit se trapně, pokud si všichni ostatní objednají svíčkovou s knedlíkem a objednat si totéž jen proto, abychom zapadli...Příležitostné užívání si společného stolování je v pořádku. Společnost naopak u mnoha lidí, kteří mají opravdu velké problémy s jídlem pomáhá. Jedná se o typy lidí, kteří se před ostatními stydí jíst, dají si k obědu jen suchý salát a večer šilhají hlady a vybílí lednici. Děkuji moc za tvůj komentář, který rozvinul blog k lepšímu a komplexnějšímu úhlu pohledu:-).
15. 04. 2014 18:08
Já jsem zjistila, že u mě nefunguje bod č. 11 - ve společnosti jsem schopná toho sníst mnohem více než obvykle.
15. 04. 2014 18:03
Lenora: Rádo se stalo:-). K bodu číslo 5: Věřím, že je to jen o času, postupně si sama přijdeš na to, že dříve oblíbené potraviny Ti vlastně vůbec nechutnají a těch pár co Ti zbude, si pak s klidem v rozumném množství můžeš dát...Pokoušeli jsme se v databázi potravin u potravin, které nebyly pro hubnutí vhodné uvést vhodnější náhrady a v podstatě vždy můžeš najít alternativu, která je zdravější a stejně chutná. Věřím, že brzy najdeš svoji cestu. Mnoho chutí, které Ti chybí můžeš nahradit novým způsobem myšlení. Jednu ne zcela vhodnou potravinu můžeš vykompenzovat mnoha jinými chutěmi, které Tě uspokojí více než původně plánovaná potravina. Například místo 1 polévkové lžíce sádla si můžeš dopřát 100 g rukolového salátu s 10 g piniových oříšků, 50 g kuřecích restovaných prsíček a balzamikovou redukcí. A k tomu si ještě můžeš dopřát např. sklenku nekalorického nápoje. Verze A: 563 kJ, 14 g bílkovin, 8 g tuku. Verze B: 609 kJ, 15 g tuku. veCo by Tě lákalo více? Je potřeba jen změnit úhel pohledu, nic si nezakazovat, ale zkoušet hledat nápaditější varianty uspokojení chuťových buněk. :-) Držím palečky, ať se Ti to podaří..
15. 04. 2014 17:44
Kuhnj: Moc děkuji, opravdu jsem moc ráda, že se vám blogy líbí a pomáhají! Máte nějaké přání, jaký blog by se vám líbil?
15. 04. 2014 17:25
Pěkně napsané...Nejtěžší je pro mně bod 5......Naopak bod 12, ten vyznáváme celá rodina - co není doma to nesecpu....
15. 04. 2014 17:21
Bezvadné, přehledné, všeříkající. Vlastně jako každý blog u Nikoly:-))). Našla jsem tady už hodně rad, které mi pomáhají a ráda se sem vracím. Díky!
15. 04. 2014 17:05
Moc děkuji Veselínku!Krásný komentář.
15. 04. 2014 17:05
Mijuu: Děkuji za Tvůj příspěvek a nemusíš se vůbec omlouvat, blog není jen o radostech, ale také starostech, problémech, které vás trápí a věřím, že nejsi jediná, která tento "problém" řeší. Naprosto chápu, že přestože máš váhu v opravdu ideálních hodnotách, tak nejsi spokojená. Pravděpodobně toužíš po dokonalosti, která je trendem dnešní doby. Současný svět speciálně po ženách vyžaduje být v padesáti letech bez vrásek, v důchodu mít prsa krásná i bez podprsenky, zuby bílé jako perličky a rovné jako když střihne, oblečení včetně pyžama od Versace a ideálně i po probuzení vypadat jako modelka...Sama musíš vědět, jestli Ti to stojí za to honit se za ideálem krásy.Obvykle zjistíš, že sice sama v sobě najdeš pocit štěstí, ale je to jako s novou kabelkou, ten pocit Ti vydrží chvíli a pak najdeš zase nové chyby a nové problémy, které budeš chtít zdokonalit. A najednou se jednoho dne ve stáří probudíš, uvědomíš si, že život už se pomalu blíží ke konci a Ty ses vlastně celý život zbytečně trápila kvůli pár nedokonalostem a ta spousta energie, která doprovázela Tvé pokusy o nedosažitelnou dokonalost mohla být využita mnohem lépe a radostněji.
Tvé nastavení a bič, který nad sebou držíš je možná až zbytečně tvrdý, je proto potřeba vážit si toho co máš. A naopak v těch nedokonalostech najít krásu. Přece kdybychom byli všichni dokonalí, stál by život za houby. Věřím, že to, co považuješ za své chyby, by jiní rádi měli s radostí. Jak se říká, sousedův trávník je vždy zelenější:-). A taky si můžeš říct komu se to nelíbí, ať si......:-) Buď ráda, že jsi zdravá, máš obě ruce, obě nohy, vlasy, svoje zuby, zbytečnosti hoď za hlavu, vím, že to bude chvilku trvat, ale je důležité si v životě utřídit priority jinak. Zkus věnovat energii i k jinému cíli, uvidíš, že Ti to pomůže a paradoxně o co méně budeš svou postavu řešit, o to lépe se Ti bude dařit! Držím Ti palečky a těším se, až si zase napíšeme! Hezký den.
14. 04. 2014 23:08
Těchhle 15 je skutečný, fungující návod i s vysvětlivkami, který je použitelný, pochopitelný a trefuje se, kam má.
14. 04. 2014 11:19
Moc hezký článek - já, ač se snažím, stejně mě ty moje chutě občas dostanou...a bohužel jsem i ten typ, co řeší neustále dokola jídlo a postavu, hlídám se a ujíždím...neustálý kolotoč a psychicky mi to taky nepřispívá. Mám za sebou velkou redukci, ted jsem ve fázi, kdy mám cca 64,5 kg na 173 cm, vím, ideální váha, ale bylo tam i méně a přesně vím, že za tím jsou ty moje úlety :-( Stále se jakoby ozývá to moje původní nezdravé já. Naštěstí jsem schopna najet zpět do režimu, ale po čase mě chutě zase doženou - už jsem to řešila na "čokoládovém blogu". Opravdu udržovačka je mnohem horší než redukce. Možná si teď řeknete, jaká jsem hloupá - váha v pohodě, co řeší???, ale někdy mám pocit, že mi hubnutí nejen hodně dalo, ale i dost vzalo - tím mám namysli psychickou pohodu...pořád čekám na ten skvělý pocit, který se tak nějak nedostavuje :-( Omlouvám se za pesimistický příspěvek..možná je to i tím dnešním uplakaným dnem...
11. 04. 2014 11:39
Děkuji moc holky, doufám, že alespoň některé tipy někdo využije a některé třeba nezná a přesně jak píšete, spoustu věcí si člověk musí dlouho hledat, než přijde na to, co pomáhá, děláme chyby, experimentujeme, někdy to vyjde, někdy ne. Já osobně třeba považuji za hodně důležitý i bod 10 - mít vícero aktivit, které nás dělají šťastnými. A neřešit stále jen jídlo, postavu, jestli mám kilo sem nebo tam, jestli jsem snědla o 10 g bílkovin méně nebo více. Chce to mít širší pole zájmu než jen jídlo a postavu, to samotné nás šťastnými neudělá. A čím více zájmů máme, tím více se rozvíjíme, máme si o čem povídat, nejsme smutní, když nás něco rozhodí, protože smutek nebo špatnou náladu máme čím zahnat. Navíc je dost smutné zjistit třeba za pět let, že život proplul mezi prsty a jediné co jsme zažili a co bylo středem zájmu bylo jídlo, sporttester, možná krokoměr:-). Užívejte si jaro, mějte se krásně a zajděte si třeba ke kadeřnici pro nějaký krásný jarní sestřih:-)
11. 04. 2014 07:27
Mimochodem, každý ode mne očekává, že jim svěřím nějaký zázračný recept, včetně mé praktické lékařky :-)))
11. 04. 2014 07:26
Jasně a přehledně sepsané zásady, které aplikuji na sobě, proto žádné přejídání ani chutě řešit nemusím. Kdo si tyto zásady vezme za své, tak má vyhráno, protože se mu zákonitě váha upraví a naprosto "bezbolestně" Považuji to za zdravý životní styl, který již neopustím. Díky Nikolko za přehlednost, mě trvalo mnoho let, než jsem se k těmto zásadám propracovala a snažím se to šířit dál, když se mě vyptávají, jak to dělám :-)))
11. 04. 2014 07:25
DrAlice81: a mléčné výrobky (kefír, podmáslí, jogirtový nápoj apod.) vám nechutnají? Já takto naženu hodně bílkovin, když dám jeden bílý "cokoli" na svačinu :-) Jinak samozřejmě maso :-)
Jinak 12 je pro mě nejdůležitější - jen u nás doma říkáme: co nekoupím, to nesežeru :-)))
10. 04. 2014 21:32
Ariellaido opravdu? Pošli mi prosím odkaz kdyžtak, možná to byl můj článek, už jsem něco podobného veřejně psala na server prozeny.cz...tak by mne to zajímalo. díky moc a jak píšeš, opakování matka moudrosti:-).
10. 04. 2014 21:00
Díky, přesně takový rady jsem nedavno četla na internetu, jako přes kopírák. Děkujeme za připomenutí.
10. 04. 2014 19:39
Dost dobře sepsané a jak už tady někdo komentoval..nedělat si zásoby a nemít doma nic, na čem by se dalo ujíždět..
10. 04. 2014 16:02
Hezky napsané,díky..
10. 04. 2014 14:55
Děkuji za odpověď...budu se muset na to nějak víc zaměřit.Neustále by v podstatě jedl, jakmile skončí jedním začne druhým a je mu jedno,jestli to je ovoce,zelenina,uzenina,maso,sladké slané... no prostě hrozné.Už jsem si řikala,jestli s ním nezajdu prozatím k dětské Mudr..i když tam mi asi moc neřekne.V 6 nedělí mi jen řekla,ať mu prostě nedáváma a do očkováku mu napsala mírně obézní kojenec....jenže to dítě furt řvalo a řvalo....:o)
10. 04. 2014 14:17
Nikolo, moc hezky napsaná.
Já jedu sebekoučing 3 týdny, mám dole 1,5 kg, jde to pomalu, ale jde.. chutě na sladké už nemám - jstem taky stresožrout, když mě něco vytočí, nebo rozhodí, mám chuť na sladké, poslední dva týdny je to ale lepší..
mám ale pořád problém s bílkovinama.. a přemíru sacharidů, nemůžu nějak vyjet ze zajetých kolejí, všechny zelené semaforky jsem měla za ty tři týdny jen 1x, prostě mi furt svítí moc sacharidů a málo bílkovin a občas i málo tuků.
Sladké si dovoluji, ale jen třeba 2 kostičky čokolády - kvalitní hořké, nebo pár oříšků, semínek nebo sušené ovoce.
U mě je navíc problém že jsem po nástupu do práce pře 7dmi měsíci byla zvyklá na pohyb cca 10 km a více jsem denně nachodila.. teď při třech dětech.. a práci na plný úvazek je to horší, nemám bohužel ani čas a většinou po celém dni v práci ani energii se dokopat jít třeba na zumbu. Sice se hýbu, do práce když nevezu děti jezdím na koloběžce, 2x týdně chodím trénovat děcka, ale cítím, že pohyb chybí..
neporadila bys mi co s těma bílkovinama? bohužel mám problém cokoliv sníst bez pečiva... ač se aspoń večer snažím.. tak mi to prostě nejde, normálně se stravuju stylem.. třeba snídaně - suché pečivo (klidně chleba) k tomu kousek ovoce nebo zeleniny a káva s mlékem, nepotřebuju namazat, sýr, šunku nic.. :( a to je asi špatně. tvaroh mi moc nejede.. občas si dám tofu.. ale to to taky nevytrhne.
10. 04. 2014 13:33
Jůůů, děkuji moc za krásné komentáře!:-).
Tak začnu zase pěkně od začátku:-)
Zahradníček: anorektický efekt pohybu - znamená, že u mnoha lidí pohybová aktivita pomáhá snižovat pocit hladu, pakliže mají během dne správně vyrovnaný jídelníček a vhodně naplánovanou stravu (viz můj blog jak vhodně doplnit cvičení jídelníčkem).
Vodak 75 - je pravda, že se tělo někdy nechová zcela úměrně naší snaze, ale někdy zase mi tělu nedáváme to, co potřebuje, proto je potřeba vydržet a nastavit rovnováhu:-)
Misak 83 - Děkuji za potvrzení Tvé zkušenosti, že to opravdu funguje!
Dagmar Hruška - Zkus více relaxovat, hledat umocnění pohody a dobré nálady jiným způsobem, než jídlem, nejlépe se to trénuje v období, kdy si v pohodě, aby sis zažila vhodné návyky, které pak budou pomáhat i v období stresu. I když chápu, že je to běh na delší trať to překonat. Mne osobně by asi pomohlo si říct, že už tak jsem ve stresu, mám špatnou náladu a tím, že se najím ji jedině zhorším, možná na dvě minuty se sice uspokojím třeba čokoládou, ale přesně jak píšeš pak se člověk veze a řekne si, že když už polevil, tak ať to aspoň stojí za to a vlastně poleví tak moc, že se pak těžko dostává zpátky, pokud nemá nějakou hodně velkou motivaci. A ta u Tebe možná právě chybí. Je tedy potřeba zvážit, co upřednostníš, jestli nějaké jídlo a pohodlí během dne navíc nebo si raději tu a tam něco odepřeš, ale pak se budeš těšit, až si koupíš na léto krásné šaty, ve kterých se budeš cítit určitě mnohem lépe, než u tabulky čokolády...:-)
Pytyslava: Děkuji za zajímavý dotaz. V prvé řadě bude zapotřebí pořádně sledovat veškeré stravovací zvyky vaší rodiny, režim dne, jestli má během dne opravdu pevně dané doby jídla, zda má vhodně sestavenou snídani, která dává základ celému dni a dále jestli jsou jednotlivá jídla vhodně sestavená co do živin. Zda pokud jí, tak sedí na jednom místě a neběhá po celém domě, nekouká do ipadu, televize apod.
Zda nenabízíte jídlo jako útěchu či odměnu a on jídlo posléze nevyhledává k uspokojení celkové pohody, zda má i jiné zájmy a aktivity, které mu činí radost, to vše může být důvod vyšší konzumace jídla u dětí, těžko se mi takto radí na dálku....
Haky - chápu:-) tak asi jedinou radou zkusit i za zhoršených podmínek na koleji vytvořit jídlo, které tě bude bavit, abys pak nepřijela domů jako vyhladovělý vlk:-).
Zdenalan - věřím, že to zvládneš:-), nemusí jít všechno najednou, postupně.-)
Jitulka, Keramika, Veve, Martin H. děkuji...
10. 04. 2014 13:23
zahradníček :Podle mě neděs zprofanovavého nadužívání slova anorektický ( taky mě to nejdřív překvapilo) - podle slovníku = "způsobující nechutenství".
Zde určitě myšleno tak, že nám to zažene chutě na přejídání. Je to dáno účinkem vyplavení adrenalinu, -pro ty pokročilé.
10. 04. 2014 13:18
No konečně. Je to v hlavě.
Teď, posledních pár dnů, zařazuju bod 3) a dělám přestávku, když vidím, že s jídlem roste rychlost ukusování soust, na 4 minuty.Prostě "takové to domácí žvýkání" čekuju.
No a 12) je klasika, základ.
10. 04. 2014 12:29
Nejspolehlivěji funguje 12, to mám ověřené z vlastní zkušenosti :-)
10. 04. 2014 11:31
Krásný blog, díky za připomenutí. Dobrých rad není nikdy dost :-))))
10. 04. 2014 11:26
Hezké jen to dodržet.
10. 04. 2014 10:21
Paráda, co se týče 12 bodu, tak na studentském bytě to ani nejde. Horší je až člověk přijede domů. :D
10. 04. 2014 10:20
Se zeptám,co takové přejídání u malých dětí - docela s tím máme doma problém.Kluk už do porodnice se prostě přežírá....vždy řval a řve ještě do dneška kvůli jídlu a to mu je úž je 6 let a nepatří mezi hubené děti....díky za postřehy :)
10. 04. 2014 10:09
Opet krásne sepsané, pasuje to v mnoho bodech práve na me. Já jsem presne tip emocního jedlíka. Kdyz mám stres a nejaké starosti, je to spoustec na mé prejídání. Potom mám na sebe vztek a pak si reknu, ze zacnu teda od zítrka, nebo od pondelí. Pritom jsem pred rokem tady na Stobu tak pekne zacala a mela jsem opravdu elán. Po prvním cyklu 8 kilo dole. Kila mám zase zpátky a nejak to nejde. Nevím jak je to mozné, chtela bych opravdu zhubnout, necítím se pri své soucasné váze dobre, ale porád se nemuzu nejak nastartovat. Poradíte jak na to?
10. 04. 2014 08:42
krásně sepsané! :-) sama jsem si vyzkoušela, že pokud nemám správně vyváženou stravu (to si kontroluji právě přes sebekoučink), tak mě chytají takové chutě, že bych snědla všechno, co mi přijde pod ruku :-D
10. 04. 2014 08:37
díky...
10. 04. 2014 08:22
moc pěkně sepsané ale někdy se tělo chová jinak :-)
10. 04. 2014 08:19
co znamená anorektický efekt u pohybu?
10. 04. 2014 07:38
Skvěle sepsané. Díky

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři