Sledujte nás:

Datum registrace: 16. 01. 2011

Jak si nahrát profilovou fotku?

stajana

Získané body

Tento měsíc: 0
Celkem: 9287
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

?

Jak požádat o přátelství

Stob skupiny

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

stajana

Jak psát blog?

Upozornění: Jedná se o blog uživatele STOBklubu, který neprochází kontrolou a nemusí splňovat zásady STOBu.

Pangasius - jak jsem dostala, tak zveřejňuji

24. 02. 2011

Pangasius - pozor na něj!

Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brátna zřetel v jakých podmínkách chov probíhá, jako každá sumcovitá ryba trpítzv. kožovcem kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty,proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni,která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu ztěchto chovů, tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit,naše ryby jsou kvalitní a dobré. Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltěMekongu, což znamená:

 1) Má ménějodu, protože je sladkovodní

 2) Mekong stahuje všechnu špínu zThajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta řeka, která sbírá všechny humusy,které do ní amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren,co jich jenom ve Vietnamu je.

 3) Nikdy neníčerstvý, vždy jenom dovezený přes půl planety.

 

NEBRAT.

Ve všech článcích se tato rybavelmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská.

Prd a bobek.Pěstuje se ve sladkých vodách, okolo Mekongu, v teplé vodě hodně rychle dorůstádo "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím jekrmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách - není protože je napraná vodou (některésuper levné filety v našich obchodech mají až 50% vody).

Laboratornějsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě nemá vůbec nic,totálně prázdné kalorie.

A vrchol všeho je, když se někde prodává jako čerstvá fileta- neexistuje, je to vyrobeno rozmražením - čerstvý pangasius se sem vůbecnedodává.

A poslední věc - už jste viděli kvalitu za takový mrzkýpeníz a z Vietnamu je cesta dlouhá. A proto - vezměte rozum do hrsti a kupte sinašeho kapra.

 

 Dobrou chuť.
Hodnocení (20 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 05. 2011 11:43
Ženský neblbněte..ten článek je hoax (smyšlená poplašná zpráva) :)
http://www.hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/
22. 03. 2011 21:21
naprosdto souhlasím se článkem, už v minulosti když jsem se to dozvěděla, tak pangase do jídelníčku neřadím.
25. 02. 2011 07:18
Mě pangas nevadí nekupujiho, ale když je u nás v jídelně zajdu na něj. Já z ryb miluji smaženého kapra ještě horký, čerstvě usmažený a salátek to mohu pořád :-D
24. 02. 2011 22:44
Souhlasím s irenkou, tilapie je chuťově mnohem lepší než pangas - a má i trochu hutnější maso. Mně jinak pangas moc nechutná, pro mě má takovou divnou nasládlou pachuť, kterou nevnímám, jedině když ho opravdu pořádně proleju citronovou šťávou. Jo, a taky ho pozřu v kapří úpravě "po novohradsku" - česnek, sladká paprika, mouka.
24. 02. 2011 22:30
Taky jsem ryby dřív nemusela. Bez kůže a bez kostí je taky treska a tilapie a proti pangasiovi jsou nesrovnatelně lepší.
24. 02. 2011 22:28
Tento článek jsem už také četla.A vzhledem k tomu že mi pangas nechutná - a že ryby miluji, tak mi je to fuk.Nesouhlasím ale s tím že se tvrdí že je levnej,protože když ho pečete tak z celého množství zustane sotva 1/3 a peníze jsou fuč.Já nedám dopustit na tresku z mořské štiky.
24. 02. 2011 22:25
Taky jsem nikdy neslyšela, že by šlo o mořskou rybu, navíc mi moc chutná, dá se upravit na spoustu způsobů a je levnější, byť ne chuťově lepší, než třeba losos. A navíc ryby jsem kromě Vánoc nikdy nejedla kvůli kostem, takže pangase opravdu vítám.
24. 02. 2011 21:30
Mě teda nikdo nikdy netvrdil, že je pangas mořská ryba. Od začátku vím, že je sladkovodní a tak ho i beru. To je jasný, že za ty peníze to nebude žádnej zázrak, ale % glazurace se naštěstí už dnes uvádí, takže si můžu vybrat, jestli bude obalen ledem. Jak už tu někdo psal, vyhovuje mi právě proto, že nemá tu typickou pachuť, kterou mají naši kapři a jiní rybniční. Pstruh jo O.K., ale kapra prostě nemůžu, zlatý pangas.
24. 02. 2011 21:02
Nevěřte všemu, tento hoax obíhá e-maily už několik měsíců a je stále v top 10.http://hoax.cz/hoax/pangasius---je-to-k-jidlu/ .Kouknětě na to je tam vysvětlení i odborníků.
24. 02. 2011 19:17
Díky, už jsem podobné upozornění také dostala. Potíž je v tom, že je dnes problém sehnat ryby, které nepocházejí z nějakých asijských chovů. Ne že bych si dělala velké iluze o našich chovných podmínkách, ale přece jen víc důvěřuji našim standardům a systému kontroly než v případě Číňanů (i Vietnamců aj.). Čína mě přímo děsí - s jejími neustálými skandály, například poslední s tou umělohmotnou rýží apod. A nejvtipnější je, že Bio značka řetězce Albert je samá potravina z Číny - nějak se mi nechce věřit, že jejich hnědá rýže nebo pohanka je skutečně pěstovaná v ekologických podmínkách. Čínský stát ochotně přikryje každou levárnu, jen aby mohly jeho firmy vyvážet své výrobky do zahraničí a dovozci si "namastí" kapsu za bio... Interspar má aspoň bio výrobky z Evropy.
24. 02. 2011 17:59
Děkuji za poučný článek. To jsem vůbec netušila, co je to za sajrajt. Ryby v současné době jím tak 2x týdně. Určitě ho přestanu kupovat. Ještě jednou dík.
24. 02. 2011 16:36
Jo a ještě

Pangasius se nepěstuje samozřejmě jen v Mekongu (odtud se pouze rozšířil). Pěstuje se tzv. aquakulturach (aquaculture) a to pod dohledem....nepředstavujte si, že někde na břehu Makongu stojej rybáři a chytaj na pruty Pangasie, aby je pak mohli prodat do Evropy :-)))

Pangasius patří třeba ve Vietnamu mezi jednu z hlavních potravin a zdroj bílkovin. Je vhodný právě pro svojí nenáročnost k chovu a taky kvůli jeho potravním požadavkům se dá výborně kombinovat kupříkladu právě s kaprem apod. v jednom rybníku (Tzn. v jedný akvakultuře zabijete dvě mouchy jednou ranou a zisk máte dvojnásobný :-)).

Viz. Aranka - ano ryby se často krmí odpadními produkty od jiných zvířat - tzn.hnojem - je to výborný zdroj živin a rybám to bohatě stačí a koloběh živin v přírodě je tak uzavřen a funguje tzv. na udržitelné bázi, výborná věc :-)
Konec přednášky HOWGH :-)
24. 02. 2011 16:20
No nevim jestli všechno z tohoto článku úplně souhlasí.

Ale jen taková poznámka, on takový "náš" kapřík pochází z centrální Asie a jeho typickým domovem jsou tropické řeky :-)) Takže ono něco co už je tady "odjakživa" nemusí být až tak úplně odjakživa.

Rozhodně jsem někde četla, že sladkovodní a naše ryby jsou leckdy mnohem výživnější než některé mořské...Problem spíš je, že si je neumíme jinak připravit než v trojobalu.
24. 02. 2011 16:12
Já ho jídávám právě proto, že je celkem bez chuti, s rybí příchutí mám velký problém...
24. 02. 2011 16:08
Pangase jsem koupila jen 2x a děkuji nechci.Takový kapr, amur ,nebo pstroužek z našeho kraje ti nemají konkurenci.:-))
24. 02. 2011 14:51
I já jsem v minulosti na radu kamarádky tuto rybu ochutnala , ale vůbec jsem nepochopila , co na ní všichni mají - vůbec mi nechutnala . Ostatní ryby od kapra až po lososa mám ráda. Jen je pro mě problém sehnat čerstvou rybu .
24. 02. 2011 13:41
nemá vůbec žádnou chuť, vůbec nekupuji, stačil mi jednou a navíc ta 20% poleva (zmzlá voda). Díky za článek.
24. 02. 2011 13:12
Pangase jsem koupila asi 2x, vůbec nám nechutnal, byl blátivý a samá voda. Raději si dám českého kapra (a nepřemýšlím nad tím, v čem plave než mi doplave na talíř, protože kdybych měla zjišťovat původ všeho, co sním, tak bych se asi nenajedla vůbec - nemoci šílených krav, salmonela, ve všem samá chemie -...).
24. 02. 2011 12:49
Tak článek je to zajímavý, ale jako biolog vím, že pangas je vlastně plevelná ryba žijící v kanálech... To mi ji ani zdaleka neznechucuje, protože naši kapři, které tu každý vychvaluje, jsou dokrmováni hnojem a co se jim cpe do těch smradlavých granulí, to snad ani vědět nechci. Navíc mi kapr fakt nechutná, jedinou rybou, kterou miluju, je losos a na toho mi málokdy zůstávají penízky, takže aspoň ten pangas, když už nic :)
24. 02. 2011 12:48
O tom vím a chuťově mě pangasius nezaujal. Dávám přednost dražším filetům norského lososa, kterého griluji.
24. 02. 2011 12:48
Jojo, taky mi to přišlo mailem, ale jíst ho hodlám dál alébrž ho miluju na různé způsoby!
24. 02. 2011 12:39
Díky za poučný článek. Pangasius občas jím, nikdy si na něm nepochutnám, připadá mě takový blátivý. Tak už tedy vím, raději vybírat kosti z našich sladkovodních ryb, než jíst takový sajrajt. Díky...
24. 02. 2011 12:33
Na jednu stranu chápu a souhlasím- na druhou - co je dneska zaručeně zdravé? čerstvé? Při koupi drahých bio potravin - máme jistotu, že jsou opravdu bio??? Preferuji - všeho s mírou!!! Bude fajn, když své jídelníčky rybami oživíme- různými druhy, všeobecně si myslím,že my Češi jíme ryby hodně málo...
24. 02. 2011 11:51
Díky za osvětu. Také jsem tuto rybu na doporučení kamarádky koupila, chutnala nám, ale pak jsem se dozvěděla, že je to sladkovodní ryba z Asie, přestala jsem ji kupovat, protože máme našich sladkovodních a čerstvých ryb dost. Že je to takový hnus jsem netušila. Dám to určitě dál.
24. 02. 2011 11:44
Tak to mně docela šokuje. Ale zní to celkem logicky. Ono fakt asi platí, že máme používat suroviny z našich končin, na které jsme zvyklé.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři