Sledujte nás:

Jak nakupovat mražené ryby

Zpět

Ing. Hana Málková

 

Není pochyb, že nejkvalitnější je ryba čerstvá. O nákupu čerstvých ryb jsme si řekli v tomto článku.

V našich podmínkách není problém sehnat čerstvou sladkovodní rybu, v případě mořských ryb už je situace složitější, tyto ryby musí zdolat pěkný kousek cesty, než se dostanou na pulty našich obchodů. Mnohdy je proto výhodnější sáhnout po kvalitní mražené rybě.  

Nekuchané ryby dobře zchlazené ledem se uchovají čerstvé po dobu 5 až 7 dní, kuchané ryby až 14 dní. Zaledované ryby se skladují při teplotě 0 až -2 °C, zmrazené ryby se skladují při teplotě -18 °C až -20 °C, při níž se mohou uchovat až 6 měsíců. Pak dochází ke změnám tuku, barvy a chuti.

Dejte pozor na přidanou vodu

Pokud kupujete zmrazenou rybu, je důležité sledovat obsah přidané vody, který bývá v některých méně kvalitních výrobcích vysoký.

Nejlepší je kupovat ryby bez přidané vody, pro zjednodušení někteří výrobci na obal uvádějí „bez přidané vody“, v tom případě je dle legislativy obsaženo ve výrobku maximálně 5 % přidané vody.

Je třeba však rozlišovat mezi tzv. vnitřní vodou, což je voda nastříknutá do svaloviny, a mezi povrchovou glazurou sloužící k ochraně ryby před vysoušením chladem. Pokud ryba není vakuově zabalená, je například v krabičce nebo v sáčku, bez ochranné glazury z pitné vody dochází k vymrzání a může dojít ke znehodnocení ryby. Lehká glazura tedy zajistí uzavření zboží v ledové krustě a zabrání vymrzání. Na glazování tedy není nic špatného, jen by pak měla být cena takového výrobku nižší. Před kuchyňskou úpravou je nutné glazovanou rybu krátce opláchnout vlažnou vodou a zbavit jí tak ledové krusty. V označení hmotnosti musí být zákazník jasně informován, kolik činí hmotnost masa. Hmotnost v případě např. 10% glazury  bude značena následovně: Hmotnost 1000 g - čistá hmotnost masa 900 g.

Naproti tomu voda přidaná do svaloviny rybu znehodnotí. Pokud ryba obsahuje větší množství přidané vody, na pánvi vám z ní zbude někdy i sotva polovina. Typické je to například u pangasia, kde můžete narazit i na výrobky, které obsahují méně než 50 % masa. Při tepelné úpravě voda z ryby vytéká, mísí se s olejem a vytváří emulzi, takže ryba se spíše vaří v jakési olejově vodní lázni.

Nejen že si na takové rybě nepochutnáte, ale ani neušetříte. Výrobky s přidanou vodou bývají většinou levnější, je třeba si ale uvědomit, že cenová úspora je jen zdánlivá, když si cenu přepočítáte na čistou hmotnost masa, zjistíte, že vyjde lépe sáhnout po kvalitnějším výrobku bez přidané vody.

Tato vnitřní voda je v rybě vázána nejčastěji přidanými polyfosfáty, ty musí být uvedeny na obalu slovně nebo svým kódem E451 a E452. I přidaná voda se musí ve složení uvést (pokud je její obsah nad 5 %).

Je tedy důležité číst složení a v zásadě můžeme říci, že pokud se jedná o neobalovanou rybu či jiné nezpracované rybí výrobky, a ve výčtu narazíte na přídatné látky, jedná se nejčastěji právě o polyfosfáty použité za účelem navázaní přidané vody. Jiná situace může být v případě rybích výrobků, například obalovaného filé, rybích prstů, rybích salátů apod., kde značení E na obalu nemusí nutně znamenat přidanou vodu, ale například konzervanty nebo další přídatné látky.

Pro shrnutí:

Kdy si na rybě pochutnáte

  • Pokud výrobek nemá ve složení uvedenou vodu (obsahuje méně než 5 % přidané vody ve formě glazury).
  • Pokud  je na výrobku  uvedeno glazované a ve složení nejsou uvedeny žádné přídatné látky, pravděpodobně výrobek neobsahuje přidanou vodu uvnitř masa. Množství glazury poznáte podle čisté hmotnosti masa.

Kdy si na rybě nepochutnáte

  • Pokud jsou ve složení uvedené přídatné látky, např. E451 nebo E452 a jedná se neobalované filé, vždy je uvnitř schovaná další voda.

Dodržujte správnou teplotu

Při nákupu zmrazených ryb dále dbejte, aby v balení nebylo příliš mnoho ledové tříště. Je to známka toho, že ryba byla po cestě do obchodu zřejmě rozmrazená.

Manipulace u zmrazených potravin se musí v maloobchodě i v domácnostech provádět tak, aby nedošlo během skladování ke krátkodobému zvýšení teploty potraviny nad -15 °C.

Pokud vás čeká dlouhá cesta z obchodu domů, je vždy lepší se vybavit izolační taškou, která zabrání rozmražení výrobku. Pokud rybu nechcete ihned zpracovat, uložte ji do mrazáku při teplotě kolem -18 °C.

Ryby se také liší dle způsobu zamražení, o tom ale více v samostatném článku. 

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

19. 10. 2017 11:21
kupuji spíš mražné
16. 10. 2017 08:23
mám stále mraženou rybu v mrazáku. Ted budu vice sledovat obsah vody uvedený na obalu
15. 10. 2017 08:19
V krajním případě - jinak čerstvá ryba je nejlepší :-)
14. 10. 2017 22:12
je fakt,že jsem u ryb nikdy nečetla etikety,teď už budu,děkuji za poučný článek
13. 10. 2017 11:48
Zajímavé -:)
12. 10. 2017 21:47
Zajímavý článek. Mražené ryby si kupuji docela často.
12. 10. 2017 19:11
Asi se fakt vyplatí připlatit za čerstvou rybu než v mražené platit přidanou vodu.
12. 10. 2017 18:50
pěkné
12. 10. 2017 14:25
užitečné rady
12. 10. 2017 12:43
Koupit mraženou rybu mi přijde jednodušší než čerstvou - i tady je potřeba být jako ostříž...
12. 10. 2017 08:05
Budu víc číst údaje na etiketách, pak budu kupovat jen od těch firem, kde tohle bude v pořádku
12. 10. 2017 07:54
začnu studovat obaly, nikdy jsem si toho u ryb moc nevšímala
12. 10. 2017 06:51
Děkuji za článek
11. 10. 2017 21:23
díky za rady, vodu sleduju a snažím se sáhnout raději po té kvalitnější
11. 10. 2017 20:24
S mraženou rybou jsem měla většinou smůlu...samá voda, poslední se odpařila až na pánvi. Takže už je několik let nekupuji a raději si připlatím v Makru za čerstvou.
11. 10. 2017 18:30
Tyto data studuji u mražených ryb už dlouho ....
11. 10. 2017 18:17
Děkuji za zajímavý článek. Obsah přidané vody sleduji už pár let.
11. 10. 2017 18:03
Zajímavý článek. Mražené ryby teď kupuji většinou od Bonfoodu a jsem spokojená.
11. 10. 2017 15:22
Začnu se více zaměřovat na udaje
11. 10. 2017 14:20
Obsah přidaného vody jsem nesledovala. Mockrát se mi stalo, že jsem měla místo ryby jen nějaké dušení bláto.
11. 10. 2017 13:27
Obsah přidané vody jsem začala sledovat už před lety u všech mraž.výrobků.
11. 10. 2017 11:32
Po přečtení článku si budu raději kupovat ryby čerstvé, nebo v konzervě, případně uzené
11. 10. 2017 11:20
Pokud se mi nepodaří koupit rybu bez přidané vody, raději si koupím uzenou nebo v konzervě.
11. 10. 2017 10:42
Nezbývá než číst obaly. Musím ale říct, že i v malém krámku na vesnici se dá koupit dobrá mražená ryba. Koupila jsem mraženou tresku a i když jsem si nejdříve říkala - uf ta je drahá - moc jsme si na ní pochutnali. Neobsahovala vodu, takže při úpravě na pánvi neplavala.
11. 10. 2017 10:34
Moc děkuji za informace,jsou pro mne velmi užitečné.
11. 10. 2017 10:07
Kdysi se mi pangas na pánvi svrknul na ubohý kousíček. Od té doby jsem ho nekoupila.
11. 10. 2017 09:44
s nakupováním mrazených ryb mám špatné zkušenosti
11. 10. 2017 09:43
Musím se polepšit a začít číst informace na obalu.
11. 10. 2017 09:37
zmrazené kupuji filé a i tam si čtu údaje na obalu
11. 10. 2017 09:36
Velmi poučný článek, E 451 a E 452 si musím zapamatovat !!! Děkuji .Zjištuji, jak je důležité koupit tu správně upravenou rybu !!!!
11. 10. 2017 09:09
zmrazené kupuji jen filé.
11. 10. 2017 08:09
Hezký článek. Praxí to člověk vychytá. Jednou jsem při pečení ryby měla pánvičku plnou vody. Od té doby si na to dávám pozor, protože pak je ryba úplně vez chuti a nedá se to jíst. :-)
11. 10. 2017 07:48
Zajímavé a smutné, vše pro zákazníka...
11. 10. 2017 07:39
Je to hrozný, co si lidi sami na sebe dokážou vymyslet za triky a podvody, jen aby na tom vydělali na úkor jiných.
11. 10. 2017 07:02
Zajímavé-dik za článek

Naši partneři