Sledujte nás:

Kdy a jak si chytře osolit?

Zpět
 

Ing. Lenka Vymlátilová

 

Stále dokola slyšíme, že nejlepší je nesolit vůbec. Bez soli to ale vždy nejde. Víte, jak  správně solit? Kdy přidat sůl do jídla, zda na začátku nebo na konci vaření? 

1.       Sůl zvyšuje bod varu. Solit bychom měli až po začátku varu, aby se zbytečně neprodlužovala doba vaření. Pravdou je, že zvýšení bodu varu je nepatrné (1 g soli v 1 l vody zvedá bod varu o 1°C) a v běžné domácnosti nás tento fakt příliš trápit nemusí. Doma nás zajímá především chuť a zde platí, že solíme-li na počátku vaření, sůl se do jídla rovnoměrně zakomponuje a zvýrazní celkově jeho chuť, nicméně samotná slaná chuť tak intenzivní nebude. Přidáváme-li sůl na konci vaření, slaná chuť je intenzivnější.

2.       Sůl odčerpává z potravin vlhkost. Pokud potraviny solíme, vytéká z nich šťáva. Proto:

  • Chceme-li maso zprudka opékat nebo grilovat (steaky), solíme až po kulinární úpravě neb z masa vytéká chutná šťáva a namísto opékání dusíme.
  • Chceme-li maso vařit či dusit, je vhodné ho předem nasolit.
  • Chceme-li opékat zeleninu, solíme až po opečení. Jinak se ze zeleniny bude uvolňovat velké množství šťávy, čímž se zmírňuje žár a zeleninu opět dusíme.
  • Vnitřnosti solíme až když jsou hotové, jinak zůstanou tvrdé.
  • Luštěniny solíme až změknou, jinak zůstávají tužší.

3.       Sůl ve sladkých pokrmech zintenzivní sladkou chuť, proto se i do sladkých pokrmů (palačinek, bábovek, koláčů apod.) přidává špetka soli.

4.       Pokud přisolujete pokrm, který už následně nemícháte (např. hotový pokrm na talíři), solte z výšky. Když sůl padá z výšky, krásně se rozptýlí a rozloží. Solíte-li těsně nad povrchem, místy bývá jídlo přesolené a místy naopak solí netknuté.

5.       Nepoužívejte hrubozrnnou sůl. Pokud přisolujete hotový pokrm nebo například domácí pečivo, používejte jemně mletou sůl. Velké krystaly soli se nestihnou v ústech rozpustit, slaná chuť není tak intenzivní a přitom přijmete soli větší množství.

6.       Na závěr zopakujme, že u solení platí, že méně je více. 

Hodnocení (47 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

01. 12. 2017 20:27
Díky za praktické rady.
30. 11. 2017 13:12
díky za článek
29. 11. 2017 19:29
zajímavé informace,něco dělám a něco ne,tak se polepším
29. 11. 2017 18:49
Babiččiny rady kdy solit fungují. Doporučenou jemně mletou sůl budu používat - ale ta hrubá v mlýnku je tak efektní :-)))
29. 11. 2017 18:40
zajímavé informace pro mne...
29. 11. 2017 18:37
Děkuji za informace.
29. 11. 2017 18:27
Moc zajímavé informace.
29. 11. 2017 08:12
Většinou to tak dělám
29. 11. 2017 05:30
Děkuji,ale je to těžke.
29. 11. 2017 04:28
Zajímave informace děkuji
28. 11. 2017 22:13
díky, je to praktické a to mám ráda
28. 11. 2017 20:49
Děkuji za cenné informace, určitě je využiji.
28. 11. 2017 19:50
Děkuji za rady,kdy a jak co solit při vaření.
28. 11. 2017 19:46
Opravdu zajimave rady, diky
28. 11. 2017 19:16
Dobré rady. Budu využívat.
28. 11. 2017 18:49
Inspirativní článek-
28. 11. 2017 16:06
Děkuji za rady.
28. 11. 2017 15:16
Děkuji za rady
28. 11. 2017 15:08
super rady, děkuji!
28. 11. 2017 12:31
Dobré a praktické info, díky.
28. 11. 2017 11:01
tyhle informace mi nejsou neznámé
28. 11. 2017 10:13
já to stále říkám - hotová alchymie
28. 11. 2017 10:10
Vidíme , že babičkovské rady byly opodstatněné :-))
28. 11. 2017 10:06
Používám hrubozrnnou sůl - ale melu si ji přímo nad jídlem
28. 11. 2017 09:56
Toto jsem znala už od babči. Díky za připomenutí.
28. 11. 2017 09:50
O luštěninách jsem to netušila. Díky za radu!
28. 11. 2017 09:33
Děkuji moc za rady.
28. 11. 2017 09:24
Jediné, co jsem věděla, je solení masa až po tepelném opracování. Díky za dobré tipy.
28. 11. 2017 08:44
Moc děkuji za tento článek, tady jsem se dozvěděla spoustu užitečných rad.Do teď jsem si myslela, že jen játra solím až po úpravě a oni to jsou všechny vnitřnosti.Luštěniny taky solím hned a maso na grilování taky.Opravdu děkuji za zmíněné rady.
28. 11. 2017 08:30
Tyto rady se předávají z generace na generaci. Naši prarodiče to měli otestované praxí, my si to zdůvodníme i vědecky. :-)
28. 11. 2017 08:06
Dobré postřehy.
28. 11. 2017 08:02
Díky za rady do kuchyně, určitě některou využiju
28. 11. 2017 07:31
Dobré rady.
28. 11. 2017 07:21
Že sůl je hygroskopická - viz bod 2 vím, ale tak podrobně, co a kdy a jak solit, to jsem si nerozebírala, nicméně některé rady babičky o solení a vaření si pamatuji a používám a ono to vlastně toto odráží. Co se týká hrubozrnné soli, ta je teď moderní a kuchaři ji pro efekt často používají.

Naši partneři