Sledujte nás:

Priessnitz walking

Zpět

Priessnitz walking (PW) je nový druh celostní klimatoterapie, (Klima - atmosférické podmínky v určité oblasti = vzduch který dýcháme, Terapie - léčba) která spojením pohybové aktivity, dechových cvičení a částečným ochlazováním končetin dle Vincenze Priessnitze umožňuje dosáhnout maximálního léčebného účinku na člověka jako celek. Vychází ze znalostí klasické medicíny, tradičních východních léčebných postupů a osvědčených metod pana Priessnitze. PW byl koncipován v Lázních Jeseník, kde byla možnost sledovat účinky této celostní klimatoterapie.

Jak vypadá Priessnitz walking v praxi? Jednoduše. První částí je chůze s holemi, nazývaná Nordic walking (doslovně přeloženo severská chůze) je běžná chůze se speciálními holemi. O co je jednodušší název a metoda, o to účinnější je tato nová forma pohybu. Tato metoda vznikla ve Finsku původně jako letní příprava sportovců na olympijské hry. Když ale byly zjištěny úžasné výsledky, byla zavedena jako metoda léčebná. Vlna nadšení se rozšířila po celé Skandinávii a pak i do střední a jižní Evropy. V německy mluvících zemích získává tento sport stále na větší popularitě. Je možno jej provozovat celý rok, kdekoliv a ve všech věkových a výkonnostních skupinách, protože jeho sportovní úroveň lze velice lehce přizpůsobit sportovní úrovni jednotlivce. Tepová frekvence se nachází v oblasti, ve které se dlouhé hodiny můžeme cítit dobře, a přesto je spotřeba energie velmi vysoká. Výkon je vyžadován od 600 svalů, což je zhruba 90% všech svalů v těle.

  • zvyšuje tepovou frekvenci o 5-17 tepů za minutu (běžná chůze představuje přibližně 130 srdečních tepů za minutu, chůze s holemi - Nordic Walking až 147 tepů za minutu, tepová frekvence se zvyšuje až o 13 %)
  • může zvýšit tělesnou spotřebu kalorií až o 46 % (vědecky dokázáno, Cooper Institute Research, Research Quarterly for Exercise and Sports 2002 publication)
  • spaluje až 1680 kJ za hodinu (ve srovnání s pouhými 1176 kJ za hodinu při normální chůzi)
  • uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů
  • šetří klouby dolních končetin, což umožňuje provozovat tento „sport“ i lidem po operacích kyčlí a ostatních kloubů.
  • dobrá volba při předcházení i onemocnění osteoporózou (řídnutí kostí) nebo artrózou(zánikem chrupavky)
  • snižuje zátěž kolen u osob s nadváhou
  • Nordic Walking zlepšuje kondici, posiluje svalstvo horní části těla a nohou. Zlepšuje celkovou pohyblivost a krevní oběh.

Po zahřátí chůzí přichází na řadu ochlazování horních končetin. Pravidelné ponořování horních končetin do tekoucí chladné vody vede k vymizení migrén a nespavosti, zklidňuje rychlou frekvenci srdečního tepu u srdečních potíží a u poruch funkce štítné žlázy, zmírňuje alergické projevy a zlepšuje dýchání. Koupel zlepšuje místní prokrvení horních končetin a cestou reflexů zvyšuje prokrvení hrudníku, krku a hlavy. Koupel provádíme v přírodních zdrojích potůčcích, studánkách apod. Po ochlazení horních končetin se pokračuje v chůzi a po dosažení správné teploty následují protažení svalů a dechová cvičení. Jde o jednoduché cvičení na bázi jógy. Prohlubováním dechu, se zvyšuje kapacita plic, mění pH ve svalech z kyselého prostředí na zásadité. Dochází k uvolnění svalů a postupnému odeznění bolestí páteře. Pravidelným prohloubeným dýcháním se zvyšuje také kapacita plic. Následně se organizmus opět zahřeje chůzí a na závěr se ochladí dolní končetiny. Ty se ochlazením uvolní a chodci cítí prohřátí a nebývalou lehkost. Studená voda způsobuje lepší prokrvení organizmu což je zřetelně znát u jedinců trpících studenými nohami. Po určité době dochází ke správnému prokrvení končetin a tím se jedinec zbavuje pocitu »studených nohou«. Ochlazování má blahodárný vliv i na neurovegetativní systém. Studená voda stimuluje také parasympatikus, což je nerv, který nám vnáší do života klid a uvolnění. To způsobuje odolnost proti fyzikálním i psychickým stresům. V dnešní hektické době je v převaze sympatikus způsobující napětí. Tento způsob částečného ochlazování se využívá v lázních i jako podpůrná terapie psychoz a jiných duševních onemocnění. Fyzická aktivita chůzí v mírně zvlněném terénu je nutná pro předchozí předehřátí organizmu před koupelí, po koupeli je důležitá frotáž a chůze v terénu.

Pro pražské zájemce pořádá lekce Priessnitz walkingu MUDr. Livie Hajná. Rozpis vycházek průběžné aktualizujeme na našich webových stránkách www.stob.cz, nebo přímo kontaktujte na mail: liviahajna@seznam.cz.

Hodnocení (36 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

25. 10. 2015 10:28
Moc mě to láká!
12. 05. 2013 08:00
Moc pěkná aktivita.
10. 05. 2013 15:34
to vypadá velice zajímavě......jen škoda, že ty Jeseníky mám tak z ruky....Praha je trochu blíže......avšak z fotek se zdá, že muži nejsou při této aktivitě vítáni, tak nevím.......nějaký tepoměr však mám a kdyžtak tedy mohu zkoušet sám či s nadšenci z našeho okresu dle popsaných pokynů......
22. 04. 2013 01:29
22.4.2013
Opravdu zajímavé.Jenom nevím,jestli bych nedostala křeče tedˇ na jaře.Vím,že i v létě je voda v potoce dosti studená .
04. 04. 2013 21:04
Hned bych se prošla.Bohužel nejsem z Prahy. Tak chodím bez vodičky.
18. 03. 2013 08:12
Přemýšlela jsem při čtení o tom, jak bych to mohla realizovat doma...Než dojdu k Labi, je to kousek cesty, žádný velký terén, ale zahřeju se, dokonce vím o místě, kde bych si mohla smočit nohy, ale problém stále trvá s rukama. Náš pes se sice v městském potoce koupe, ale já si nedokážu představit, jak slaňuju v parku prudký břeh, případně se spouštím přímo z mostku a už vůbec si nedovedu představit, že bych si v té vodě namočila jakoukoli část svého těla. O Priessnitzově stezce v Jeseníku jsem slyšela, viděla jsem nějaký pořad a moc ráda bych si ji prošla...třeba se jednoho krásného dne do Jeseníku podívám :)
14. 03. 2013 18:48
třeba v Jeseníku na kolonádě v Priessntzových lázních, je to asi kilometrový okruh krásným prostředmím mezi stromy s výhledem na Jeseník. Krásné v každém ročním období.
10. 03. 2013 17:13
jj, velmi zajímavé, jen více takových aktivit i mimo Prahu
09. 03. 2013 17:03
Skoda, ze nebydlím v Praze, uz bych se hlásila.
09. 03. 2013 16:36
Jdu se porozhlednout po nějakém vodopádu v Liberci.. Nechci skákat zahrádkářům do sudů se studenou vodou;-)
08. 03. 2013 12:30
Když si vzpomenu na ty ledové nádrže k ochlazování v lázních v Jeseníku, ještě teď mne mrazí v kloubech.
05. 03. 2013 12:49
Chůzi s hůlkami jsem si oblíbila dokonce i já sama :) dá se chodit skoro pořád, větší nadšenci i za každého počasí :) v létě ale přesedám na pár měsíců na kolo a pak se zase vrátím :)
03. 03. 2013 10:57
Zajímavý nápad, ale já mám raději kolo :-))
03. 03. 2013 09:13
Tak toto je pre mne novinka,najdu někde ,jak se to má správně provozovat? Na fotečkách vypadají všechny dost spokojeně.
03. 03. 2013 08:46
Já se do tohohle pohybu zamilovala se stobem na dovolené a pak si přes inzerát našla kámošku na chození....jenže pak přišli děti a kočárek,tak jsme chodili s kočárkem a ted jsem se jí odstěhovala a chodím s kočárkem sama a chybí mi to,hlavně kvůli zádům.
25. 02. 2013 13:39
ted uz jen poridit hulky
26. 06. 2012 21:58
Šárku (sarmos) jsem také poznala :-)
10. 06. 2012 13:54
Jste šikulky! :-)
10. 06. 2012 09:30
:) pekne fotky, skoro stejnou zábavu provozují pravě teď s manželem na Šumavě. NW provozujeme na 15-20 km tůrách a o "priessnitzovy" kůry se nám stará zdejší studené a deštivé počasí.
09. 06. 2012 10:03
Žádné reklamní stažené obrázky, pěkně autenticky, vidˇ. M.
09. 06. 2012 10:02
A jak nám to tam sluší :-) úplně jsem se lekla...

Naši partneři