Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 25.10.2019
Ukončení: 17.01.2020
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 19. 1. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Vaření ze zbytků je radost!
31. 05. 2017
Ročně vyhodíme třetinu toho, co se vyprodukuje, na jednoho Evropana to připadá průměrně více než 100 kg potravin ročně.
Já určitě spadám v tomto ohledu do kategorie podprůměrných, vyhazování a plýtvání potravinami nesnáším a snažím se dělat všechno proto, aby jich v koši skončilo co nejméně. A myslím, že se mi to celkem daří, takže se s vámi ráda podělím o vlastní zkušenosti :-)
K napsání tohoto blogu mě inspirovala naše aktuální situace, která nastala po víkendovém focení receptů (celkem jsme pro vás nafotili 39 receptů a natočili 2 videorecepty, máte se na co těšit :-)).
Asi si dokážete představit, co vše po této akci zbylo - téměř od každého druhu zeleniny, ovoce, jelikož se jednalo nejvíce o recepty pro zdravé mlsání, tak i spoustu napečených dobrot, krémů, jogurtů...
A tak při každém otevření lednice nastává otázka, jak tohle všechno sníme?
Především to chce plánování - rozplánovat si, co který den budu vařit a začít od toho, co se může zkazit nejdříve.
A co tedy s těmi všemi druhy zeleniny? (na maso a přílohy se zaměřím zase někdy příště)
Saláty
Čerstvou zeleninu samozřejmě nakrájím do salátu, tam jsou možnosti téměř neomezené a dá se připravit salát opravdu na tisíce způsobů. A jelikož jsem, jak říká můj partner, "králík", tak jsem schopná sníst k večeři opravdu hodně velkou mísu salátu. Klidně můžete přidat pro osvěžení chuti i něco málo z ovoce - třeba pomeranč, ananas, broskev, jablko, hrušku nebo klidně i jahody nebo granátové jablko.
Co ale s těmi druhy zeleniny, co se musí vařit, a nebo už jsou trochu ovadlé?
Polévky
Do polévky schováte všechno, ať už zbytky kořenové zeleniny, brokolici, květák, rajčata, cuketu, kedlubnu, kapustu, zelí, fenykl, fazolky, pórek... Pokud zeleninu nechcete mít úplně rozvařenou, tak se jen řiďte postupem, že tvrdší druhy vařte déle a vodnatější přidejte až po nějaké době vaření.
Pokud se pustíte do asijského stylu, tak zužitkujete i ledový salát, který se při servírování s oblibou do polévky přidává.
Můžete si připravit něco na způsob italské minestrone a originální recept si trochu poupravit dle vašich aktuálních zásob. Pokud by někomu ze strávníků vadilo, že je v polévce těch druhů zeleniny nějak moc (a nebo třeba zrovna nějaký z méně oblíbených druhů), tak není nic jednoduššího, než polévku na závěr rozmixovat a máte skvělý zeleninový krém, na který neřekne nikdo ani ťuk.
Rizoto, kuskus, těstoviny, bulgur, quinoa atd.
Téměř z jakékoli zeleniny se dá připravit i rizoto nebo směs na těstoviny či jinou přílohu. Mrkev, celer, petržel, cibule, rajčata, cuketa, lilek, paprika, hrášek, kukuřice, zelí... Stačí přidat ještě nějakou bílkovinu a máte skvělý oběd, který se hodí i do krabičky do práce. Docela nedávno jsem objevila, že do těstovin je výborné zužitkovat třeba i postarší rukolu, chová se v podstatě jako špenát, takže stačí přidat v úplném závěru, aby jen trochu zavadla. Asi by to šlo praktikovat i s ostatními druhy salátu, ale zatím nemám vyzkoušeno.
Pečená zelenina
Není nic jednoduššího, než nevyužitou zeleninu šoupnout do trouby - můžete si ji pokrájet na kostky, libovolně ochutit, přidat třeba i na kostky nakrájené maso a zanedlouho máte hotový oběd nebo večeři téměř bez práce. Nejvíce se ne tuto úpravu hodí tvrdší druhy zeleniny, nejčastěji dělám kombinaci brambor, dýně, batátů, mrkve, celeru, kedlubny, řepy, cibule... A nebo se nezdržujte krájením a dejte zeleninu do trouby rovnou celou - takhle se mi osvědčila třeba řepa, dýně (tu je třeba překrojit aspoň na poloviny), paprika nebo lilek. Řepu potom stačí pokrájet na plátky nebo jiné tvary a přidat třeba do salátu, s dýní můžete udělat totéž. A nebo si jen připravte jogurtový dip, do kterého budete pečenou zeleninu namáčet.
Z pečené zeleniny se dají udělat i skvělé pomazánky - vyzkoušejte například lilkovou, mrkvovou nebo z pečené červené řepy nebo papriky.
Zatím mi zůstává nevyužitá asi jen okurka - z té mě napadá tak jedině okurkový salát, tzatziki a nebo okurková limonáda, na tepelnou úpravu se mi opravdu nehodí... Ale třeba máte jiné zkušenosti a nápady :-)
Slaný koláč
S oblibou dělám také slané koláče, kde se dají také využít všechny možné zeleninové kombinace včetně zbylé sterilované zeleniny. Náplň dělám nejčastěji z cottage, takže na tento recept si budete muset počkat pravděpodobně až na měsíc mléčných výrobků, který nás čeká v září :-)
Péct se dát ale i ze sladkých zbytků, musím se pochlubit s mým včerejším výtvorem :-)
A co všechno se do tohoto koláče schovalo? Nedopečená jablečná bábovka s tvarohem (tak moc jsem se bála, že ji spálím a na fotce to bude vypadat blbě, že nakonec zůstala veprostřed dost syrová), muffiny s pekanovými ořechy, želatinové bonbony, jahodové tartaletky, zmrzlina z řeckého jogurtu, karamelizované ořechy a jahodový dezert ze skyru. Tímto výčtem jsem vám taky trochu prozradila, na co všechno se můžete těšit v rámci měsíce zdravého mlsání :-)
Ano, je to trochu jako když vařil pejsek a kočička, ale na chuti to poznat není. A takový výtvor mi vždycky udělá radost, a radost je to tím větší, čím více surovin na pokraji zkažení splácám dohromady a zachráním je tak před tím, aby skončily zbytečně v koši!
Máte také nějaké praktické tipy, co uvařit ze zbytků?
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Ale často vařím "co dům dal".
Nakrájať ju na kocky (bez jadier), pridať nakrájaný zemiak / brambor, prípadne cibulu. Dať to variť do vody a zmixovať na polievku. Pridať smotanu, prípadne posypať parmezánom. Je výborná, pripomína cuketovú polievku...
Já miluju zbytky na pánev a zalité vajíčkem,tzn.brambory, sýr, špagety, houby..no prostě zbytky:-)
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?
Když byli děti malé a obírala jsem jim maso od kosti, tak jsem je ještě vyvařila do polévky, k tomu zeleninu a bylo to super :-)