Datum registrace: 25. 11. 2013
Hanka Malkova
Sebekoučink
Zahájení: 25.10.2019
Ukončení: 17.01.2020
Cíl: Žít zdravě
Zaplacený cyklus je přístupný do 19. 1. 2020
Získané body
Počítadlo pohybu
Můj pohyb | |
---|---|
Chůze: | 0 km |
Kolo: | 0 km |
Cvičení: | 0 h 0 min |
Všichni uživatelé | |
Chůze: | 95079.98 km |
Kolo: | 51412.41 km |
Cvičení: | 4327 h 47 min |
Přátelé
Stob skupiny
Lektoři
Jak si přidat lektora
Hanka Malkova
Jak psát blog?Meloun - ovoce, nebo zelenina?
06. 07. 2017
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Nejen zde na STOBklubu se diskuse na toto téma objevuje s železnou pravidelností. S příchodem měsíce zeleniny v kombinaci se sezónní nabídkou šťavnatých melounů v obchodech tomu nebylo jinak ani tentokrát a dotazy v diskusích a komentářích se množí. Jak to tedy je?
Meloun se z pohledu zemědělského řadí mezi zeleninu, ač chuťově i použitím byste ho zařadili spíše mezi ovoce. Spadá do čeledi tykvovitých, stejně jako například okurka či dýně.
Melounů je několik druhů, svým složením se poměrně liší, ale společné mají jedno - v každém najdete plno pozitivních látek, a také více či méně cukru. Základní druhy jsou - meloun vodní (zelený s červenou dužinou, výjimečně narazíte i na meloun vodní se žlutou dužinou) a cukrový (žlutý či oranžový) - v obchodech se můžete setkat například s druhy Cantaloupe, Galia nebo Piel de Sapo.
Meloun vodní obsahuje ve 100 gramech kolem 6 gramu cukru a 140 kJ, meloun žlutý trochu více, některé druhy mohou obsahovat i více než 10 g cukru na 100 g. Samozřejmě se obsah cukru liší i kus od kusu, asi to každý znáte, že někdy se vám podaří narazit na opravdu slaďoučký kousek a některý meloun připomíná spíše vodnatou okurku (aby taky ne, když patří do stejné čeledi :-)).
Pro porovnání - většina klasických druhů zeleniny obsahuje kolem 2 g cukru, třeba zmiňovaná okurka jen 1 g cukru na 100 g. Meloun tedy může být poměrně vydatným zdrojem cukru, se kterým je potřeba v jídelníčku počítat, a proto jsme ho v Sebekoučinku přeřadili mezi ovoce, aby vás to náhodou nesvádělo s ním dohánět semaforek zeleniny a zároveň by vám ale do červených barev poskočil semaforek cukrový. A zrovna u melounu to díky jeho velikosti svádí ke konzumaci většího množství, věděli jste, že největší meloun vážil 122 kg?
Abychom meloun pořád jen nehanili, je potřeba říci, že je také zdrojem řady pozitivních látek. Melouny s červenou a oranžovou dužinou jsou velmi bohaté na betakaroten, který je provitaminem A a řadí se mezi důležité antioxidanty. Jinak co se týká vitaminů, tak se meloun řadí spíše mezi druhy s nižším obsahem, nicméně určitým zdrojem stále je - obsahuje vitamin C, kyselinu listovou a některé další vitaminy skupiny B. Určité zastoupení mají i minerální látky.
Jíst, či nejíst?
Zejména v horkých letních dnech může být meloun skvělým osvěžením, díky tomu, že obsahuje až 90 % vody, tak může pomoci doplnit i tekutiny. Nezapomínejte však na obsažený cukr a dejte pozor na snědené množství, hlídejte si porci, která by neměla být vyšší než cca 300 - 400 g. A tuto energii nezapomeňte započítat do celkového denního příjmu.
Pokud se jedná o svačinu, tak můžete ještě doplnit nějaký zdroj bílkovin, čímž snížíte výsledný glykemický index a nebudete mít brzy hlad. Oblíbená kombinace melounu se sušenou šunkou nebo kvalitním sýrem má tedy něco do sebe :-)
Sečteno, podtrženo - meloun je z pohledu zemědělce a zahradníka zelenina, jinak svými vlastnostmi připomíná spíše ovoce. Ať ho budete nazývat tak či onak, nic se nemění na tom, že je to dobrota, která vás v létě skvěle osvěží a pokud ho nesníte kilo, tak neublíží vaší linii ani semaforkům :-)
Komentáře je možné psát až po přihlášení.
Jen ta váh - než ho člověkdotáhne domů, pěkně se pronese. Kolik kJ vydaných navíc to asi je :-)
Hanka Malkova
Aktuality
Kvíz o ceny
Ankety
Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?