Sledujte nás:

Datum registrace: 25. 11. 2013

Jak si nahrát profilovou fotku?

Hanka Malkova

Sebekoučink

Zahájení: 25.10.2019
Ukončení: 17.01.2020
Cíl: Žít zdravě

50% Držím!
- +

Zaplacený cyklus je přístupný do 19. 1. 2020

Získané body

Tento měsíc: 124
Celkem: 3522
Zobrazit více

 

?

Jak sbírat body

Počítadlo pohybu

Můj pohyb
Chůze: 0 km
Kolo: 0 km
Cvičení: 0 h 0 min
 
Všichni uživatelé
Chůze: 95079.98 km
Kolo: 51412.41 km
Cvičení: 4327 h 47 min

Přátelé

Lektoři

?

Jak si přidat lektora

Hanka Malkova

Jak psát blog?

Zdravé cukroví?

07. 12. 2017

S blížícími se Vánocemi se to všude jen hemží všemi možnými recepty na zdravé cukroví. Bílý cukr nahraďte třtinovým, klasickou mouku celozrnnou nebo bezlepkovou, populární je také raw cukroví z ořechů, datlí a kokosového tuku.

Nad nějakými radami by se dalo hodně polemizovat. Třtinový cukr je stále cukr, použitím celozrnné mouky sice mírně zvýšíte obsah vlákniny, ale celkový efekt je minimální (to radši tu vlákninu dožeňte hezkým jídelníčkem po zbytek dne), použitím kokosového tuku významně zvýšíte podíl nasycených mastných kyselin, datle jsou zase koncentrovaným zdrojem cukru...  A takto by se dalo pokračovat.

Má smysl hledat nějaké alternativy?

"Zdravé" cukroví možná může být občas opravdu nutričně trochu vhodnější než klasické druhy, ale není to rozhodně pravidlem a z hlediska energie to často vyjde hodně podobně. To si ale lidé většinou neuvědomují a snědí toho ve výsledku častěji mnohem více než klasického cukroví, s pocitem, že je to přece zdravé...

Ale není to jen o kaloriích, je potřeba trochu dbát i na naši duši. Pokud tradiční cukroví milujeme, máme na něj hezké vzpomínky z dětství a Vánoce bez vanilkových rohlíčků si zkrátka nedovedeme představit, tak nás pravděpodobně nějaké raw veganské bezlepkové alternativy neuspokojí.

Jaké je tedy řešení?

Pokud klasické cukroví milujete, tak si ho dejte, hlídejte ale snědené množství.

Je lepší si vychutnat 3 kousky klasického cukroví, než sníst 10 superzdravých alternativ a stále mít pocit neuspokojení a odpírání.

Ale zas abych to nehanila úplně, tak pro zpestření určitě není na škodu nějaký nový druh cukroví s vhodnějším nutričním složením vyzkoušet :-)  

A nebo třeba ubrat u klasického receptu trochu cukru. Pokud běžně nejste zvyklí jíst příliš sladké potraviny, možná by vám připadalo klasické cukroví zbytečně přeslazené.

A jak to mám s cukrovím já?

Cukroví mám ráda. A to jak jeho konzumaci, tak přípravu.

A přikládám můj osvědčený recept: Zdravé cukroví = malé cukroví

Peču klasické tradiční druhy, rozdíl je ale v tom, že moje kousky jsou vždy zhruba tak poloviční velikosti než cukroví všech ostatních. Sice nad přípravou strávím o to více času, ale baví mě to a beru to jako druh odpočinku od práce (která mě samozřejmě taky baví :-))

Pozn. Jedná se o malý talířek, takže cukroví je opravdu malé :-) Letos to vyfotím ještě pro názornost lépe i v porovnání s cukrovím běžné velikosti.

Lidé (včetně mě) rádi ochutnávají více druhů, je tedy zbytečné, aby bylo cukroví tak velké, že je člověk přejedený už po dvou kouscích. Občas se snažím trochu experimentovat a vymýšlet i "zdravější" alternativy, ale většinu opravdu tvoří klasické cukroví.

Abych byla taky trochu "in", tak přikládám alespoň jeden recept na "zdravé" cukroví. Bez tuku, cukru a plné vlákniny. Opravdu! :-)

Ovesné marokánky se sušeným ovocem

Recept najdete zde

A jak to máte s cukrovím vy? Pečete klasické, "zdravé", nebo žádné? :)

Hodnocení (12 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

07. 12. 2019 06:13
Zdravím dnes, ve svém životě poprvé upeču OPRAVDU jen jednu várku od každého druhu.Žádné navyšování receptur.Nebude ani moc druhů.Pomáhá mi i to, že vánoce, netrvají od 24.12. do 6.1.,ale jde o pár dnů. Tak cukroví půjde na stůl pro nás domácí pouze tyto dny.A to jen ke kávě a šup zpátky uklidit. Ve dnech všedních, jedině pro návštěvu.Již několik let mám vychytanou výrobu.Jako první nakrájím spoustu zeleniny na kousky,talířek po celou dobu mám na desce, kde tvořím, zdobím, ukládám do krabičky.Vždy, když instinktivně, vyletí pravačka k ústům se zlomkem, či patvarem, levá ruka ji předběhne zeleninou.Věřte, kousek jako kousek.Přeji hodně úspěchů.
01. 01. 2018 13:25
Já nepeču
27. 12. 2017 23:07
Letos poprvé jsem pekla jen rohlíčky s minimem cukru a místo cukroví tvarohový míša dort, také s minimem cukru a hlavně tvarohem. U nás lepší varianta a i dcera s rodinou na návštěvě nechtěli cukroví ,ale míšu dort.
15. 12. 2017 10:34
pečeme menší kousky,zdravější....
13. 12. 2017 12:58
Pěkný článek. Peču pár druhů klasického cukroví a občas vyzkouším nějaký nový druh.
12. 12. 2017 20:46
Pěkný a zajímavý článek
11. 12. 2017 08:44
peču méně, menší kousky, zdravější druhy....
10. 12. 2017 10:05
K Vánocům patří tradice! Proto i pečení je u nás tradiční. A poslední dobou navíc vyhledávám i ty opravdu historické receptury našich babiček. Cukroví velkých tvarů mě nikdy naštěstí nelákalo, odjakživa peču spíše drobnější varianty. Když byly děti malé, pekla jsem jen z polovičních dávek, ale zato hodně druhů cukroví, aby byl stůl pestrý. To už mě dnes naštěstí přešlo. :-)
09. 12. 2017 18:16
Sama už nepeču, ale těším se na cukroví od maminky mé snachy, dělá klasiku ale v minimini provedení, takže si užiju druhy a není to taková darda. Já bych na to neměla trpělivost :-)))
08. 12. 2017 10:10
Já peču cukroví podle tradičních receptů a myslím, že pokud ho umíme konzumovat střídmě (ostatně jako všechno co strčíme do úst), tak nemusíme mít obavy, že tělu ublížíme jak po stránce zdravotní, tak estetické. :-) A pokud se stane, že sníme nad svojí "míru", pak je jediná cesta - pohyb, kterým nadbytek přijatých kJ spálíme. :-) Tak žádné odříkání, užiji si krásné vánoční dny a vyběhám "po lese" :-)))
08. 12. 2017 10:06
Taky peču klasické, ale menší a k tomu zdravější, které mi chutná.
07. 12. 2017 19:36
Peču klasické , ale letos dávám všude jen polovinu cukru, zatím to neni vůbec naškodu, tak příště uvidím, jestli neuberu ještě víc.
07. 12. 2017 19:11
Peču klasické, ale maličké :-))
07. 12. 2017 18:44
Myslím, že klasické cukroví nic nenahradí, ale neuškodí třeba snížit množství cukru a taky určitě vyzkoušet i tu zdravou variantu -).
07. 12. 2017 18:28
Nemůžu si pomoct, nejlepší cukroví je to nejméně zdravé. Ovesné vločky, mrkev, čekankový sirup atd - to jo, ale není to klasika. Já Vánoce vidím tak, že holt půjdu každý večer na ostrou vycházku, ale rohlíčků, lineckého, roládek, dortíčků se nevzdám. Je to jenom jednou za rok.
07. 12. 2017 17:21
Peču hlavně klasické cukroví, občas zkusím nějaké nové, které mne něčím zaujme - jedno jestli "zdravé" nebo "nezdravé"
07. 12. 2017 15:51
Pěkný článek.
07. 12. 2017 12:30
Ono i raw tyčinky plné samých zdravých věcí jsou napěchované energií, sacharidy a díky ořechům i tuky. My dáváme přednost klasickému cukroví a sem tam zkusíme nějakou zajímavou "zdravou" novinku.

Aktuality

Kvíz o ceny

Soutěž o produkty Wasa byla ukončena.
Gratulujeme výhercům: rosste, Ratuska, karkkrk

Ankety

Jaké nové recepty byste chtěli na STOBklubu?

Naši partneři