Sledujte nás:

Co je sůl a proč ji potřebujeme?

Zpět

zdroje: http://mene-solit.cz/, Slaná fakta o soli - Publikace Česká technologická platforma pro potraviny

Než se pustíme do ryze praktických článků, jak mít pod kontrolou příjem soli, pojďme si připomenout ještě trochu té teorie, která se bude v průběhu měsíce určitě hodit.

Sůl, kterou známe pod názvy kuchyňská nebo jedlá je chemická sloučenina označovaná jako NaCl (chlorid sodný). V přírodě se vyskytuje v podobě nerostu halitu neboli soli  kamenné. 

Chlorid sodný je tvořen hmotnostně přibližně ze 40 % sodíku (Na) a z 60 % chloridu (Cl), často s 2 – 3 % příměsí chloridů a síranů. 

Z toho vyplývá i přepočet obsahu sodíku a soli v potravinách: sůl = sodík x 2,5.

Sůl je velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organismů. Věta „bez soli by nebylo života“ není v žádném případě přehnaná - složení extracelulární (mimobuněčné) tekutiny je stejné jako v prapůvodních mořích, kde vznikl život. Pradávní předkové člověka opustili moře i s jeho zdrojem sodíku, ve kterém bylo snadné udržet jeho rovnováhu. Na souši museli nedostatek soli vyřešit vyvinutím velmi silných mechanismů, které sodík zadržují. Tyto mechanismy zajišťují vyrovnanou bilanci sodíku i při velmi nízkém přísunu soli do organismu.

Sůl vstupuje do lidského těla jako chlorid sodný. Uvnitř organismu mají jednotlivé složky této sloučeniny své významné funkce.

Sodík je nezbytný pro kvalitní přenos nervových vzruchů, svalovou činnost, reguluje krevní tlak a pomáhá udržovat rovnováhu tělesných tekutin uvnitř buněk a v mezibuněčných prostorách. Z těchto jeho nezastupitelných funkcí pak mohou vyplývat i problémy při jeho nadbytku v organizmu.

Stejně tak chlor plní v organismu plno důležitých funkcí a je potřeba ho do těla dodávat. Mimo jiné je součástí kyseliny chlorovodíkové obsažené v žaludeční šťávě, důležité pro trávení potravy.

Podrobně se budeme funkcím sodíku a chloru v organismu věnovat v samostatném článku.

Sůl je též součástí krve, sérum obsahuje asi 0,9 % chloridu sodného. V případě krevních transfuzí představuje roztok chloridu sodného (fyziologický roztok) často rychlou lékařskou pomoc.

Kromě funkcí v lidském organismu je sůl také významnou surovinou pro potravinářský a chemický průmysl.

V potravinářství se kromě běžné úpravy potravin používá například při konzervaci masa, plní tedy v potravinách nejen chuťové ale i řadu technologických funkcí.

V chemickém průmyslu je halit důležitý pro výrobu sodíku, jedlé sody, chloru, kyseliny chlorovodíkové a mnoho dalších látek. Jedná se o strategickou a dostupnou surovinu.

Sůl je využívaná i v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. A asi každého napadne i její využití při boji s mrazem, kdy se využívá na posyp silnic a chodníků. Využití soli je však ještě mnohem širší.

Na klasickém rčení sůl nad zlato přece jenom něco bude, bez soli by se lidský život neobešel. Ve stravě jí však přijímáme tolik, že nás spíše než její nedostatek trápí její přebytek. A proto se v tomto měsíci zaměříme především na to, jak její příjem postupně snižovat a společně s tím snižovat i riziko vzniku řady onemocnění.

Hodnocení (44 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

13. 11. 2017 19:53
Tak jsem si oprášila školní znalosti. děkuji.
13. 11. 2017 12:27
:-)
08. 11. 2017 19:46
Když budu chtít přisolit, vzpomenu si na článek.
07. 11. 2017 23:26
Zajímavé informace, díky.
07. 11. 2017 20:24
Připomněla jsem si školní znalosti - pěkný přehled - děkuji.
07. 11. 2017 20:22
dobrý článek, díky za informace
07. 11. 2017 20:00
Děkuji za užitečné informace.
07. 11. 2017 18:37
děkuji za stručný základní přehled jak je sůl užitečná :-).
07. 11. 2017 18:07
Děkuji za informace
07. 11. 2017 18:05
zajímavé věci o soli
07. 11. 2017 17:41
Zajímavé informace, je nutné volit zlatou střední cestu.
07. 11. 2017 15:40
Děkuji za onfo, jsem zvědavá na další články.
07. 11. 2017 15:39
jsem zvědavá, kolik a kde všude se sůl schovává, tento měsíc mě bude opravdu zajímat
07. 11. 2017 14:55
Mám problém,potim se hodně,ale snažim se nesolit.
07. 11. 2017 14:39
Všechno má své plusy i mínusy a všeho s mírou platí i zde.
07. 11. 2017 12:00
ekavkova: To by byla asi 11 rada do článku jak snížit příjem soli... Litr potu má cca 5g solí (většina Na, ale též Mg a K). Proto se při větších fyzických výkonech radí pít isotonický nápoj a ne čistá voda.
07. 11. 2017 11:51
Já se potím hodně a tak asi proto mám občas chuť si dosolit osolené.
07. 11. 2017 11:49
Možná někomu ušetřím minutku při hledání ;-)
Halit = "šutrologicky" sůl kamenná.
07. 11. 2017 10:43
Vétší potřeba soli je též po namáhavé práci či sportovním výkonu, protože sůl "vypotíme".
07. 11. 2017 10:04
Děkuji za odborný výklad.
07. 11. 2017 08:43
myslím si, že solím docela málo, ale uvidím...díky za článek
07. 11. 2017 08:32
Tak vzhůru do praxe
07. 11. 2017 08:12
jídlo co si vařím solím málo, teď jde o to co přijmu v šunce, v sýrech, v pečivu????
07. 11. 2017 07:37
Sůl se snažím omezovat.
07. 11. 2017 07:35
Zajímavé , je třeba se stále vzdělávat . Sůl člověk bere jako samozřejmost a vůbec nepřemýšlí, kde všude se používá.
07. 11. 2017 07:28
Ano tlak se dá regulovat příjmem a celkovým vody s přídavkem špetky soli pokud je např.nízký během pár hodin, navíc pokud více pijeme tekutiny, zvyšujeme i fyzickou aktivitu srdce sice ne razantně ale přesto je tohle znát
07. 11. 2017 07:20
Je fakt, že když solím tak nepřemýšlím, co si vlastně do toho jídla přidávám. Taď již vím ...
07. 11. 2017 07:15
Zajímavý článek děkuji
07. 11. 2017 07:15
Zajímavý článek děkuji

Naši partneři