Sledujte nás:

Proč a co snídat?

Zpět

FitnessMnoho lidí tvrdí, že je pro ně při hubnutí výhodné nesnídat. Ráno prý stejně hlad nemají, a mohou tedy „ušetřit kalorie“. Je pravda, že po noci, kdy se nic nekonzumuje a netráví, je hladina cukru v krvi vyrovnaná, množství inzulinu vyloučeného slinivkou břišní je nízké a možná opravdu nemáte hlad. Nejíst pravidelně a nechávat mezi jídly dlouhou pauzu je však pro hubnutí z mnoha důvodu opravdu nevýhodné.


Lidé, kteří nesnídají, mají dlouhé pauzy mezi jídly, anglický výraz pro snídani breakfast znamená přerušení hladovění. A jak všichni víme, při hubnutí nesmíme mít hlad. Tělo je po dlouhé noci připraveno přijmout energii, která slouží pro aktivitu celého dne.
Mnoho obézních nesnídá v důsledku chybných kognicí typu „hubnu, šetřím tedy kalorie, ráno spěchám, navíc nemám hlad, tak proč bych snídal, alespoň snížím energetický příjem“. Tím, že nesnídáme, však energii neušetříme. Hladový člověk sní při dalším jídle často daleko více, než co ušetřil vynecháním jídla předchozího.

Snídaní se rozjím a celý den se pak neudržím
Zda u vás povede snídaně k rozjedení se do celého dne a vy budete nekontrolovaně celý den jíst, či zda vás snídaně příjemně nasytí a bude dobrým startem do nového dne, záleží jen na vás a na tom, co si k snídani připravíte. Pokud si dáte na prázdný žaludek potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI), např. bílý chléb s přislazovaným džemem či nutelou, může dojít k „rychlému nárazovému vyloučení“ inzulinu následovanému hypoglykemií a velkým pocitem hladu, který rozhoupe glykemickou houpačku s důsledkem celodenního ujídání sladkostí a s možnými pocity nevyrovnanosti a podrážděnosti.
Pokud posnídáte potraviny s nízkým GI, kdy dojde k vyrovnanému přísunu glukózy do krve, obnoví se zásoby glykogenu v játrech, budete mít v „žaludku jako v pokojíčku“ a je velká pravděpodobnost, že vás až do svačiny nebude nic nutit uzobávat, protože nebudete mít díky vyrovnané glykemii hlad.

Tipy na snídaně
Základ snídaně by měla tvořit kvalitní bílkovina. Ta je obsažena např. v mléčných výrobcích. Z nich je důležité vybírat takové, na které se váže málo tuku. Při koupi jogurtů hledejte ty, které mají energii do 300 kJ na 100 g nebo mají maximálně 3 % tuku, místo cukru je u light výrobků používán aspartam. Místo tučných pomazánek si udělejte odlehčenou variantu s nízkotučným tvarohem, ze sýrů vybírejte nejlépe tvrdé nízkoenergetické. Máte-li v jídelníčku často uzeniny, které obsahují vysoké procento tuku, vystřídejte je méně tučnými výrobky (např. místo vepřové šunky jezte šunku drůbeží).
Dalším zdrojem skrytých tuků je pečivo a cukrářské výrobky, u kterých už musíte vzhledem k množství obsažených sacharidů glykemický index sledovat. Dávejte přednost celozrnnému pečivu, obsahuje více vlákniny, díky níž má potravina nižší GI a lépe zasytí. K většině tučných dortů s máslovými krémy či sušenek s tukovými náplněmi lze najít méně kalorické ekvivalenty (ovocné zákusky, piškotové dorty s tvarohovým krémem nebo s želatinou a ovocem apod.).

Vhodnou snídaní jsou též celozrnné cereálie s bílkovinou.

Co to znamená celozrnné?
Pokud semínka, která získáme po vymlácení z klasů, pomeleme celá, bez dalších úprav, získáme celozrnnou mouku. Pokud se při mletí oddělí svrchní část zrn, je výsledkem menší množství mouky bílé.
Zrno tvoří obal ochranných slupek, jehož oddělením se při mletí získávají otruby. V obalu je obsažena řada minerálů a vitaminů. Ty jsou hojně zastoupeny i v klíčku, který se při mletí bílé mouky odstraňuje spolu s obaly. Zbytek masy semena tvoří škrob a lepek jako zásobárna energie pro klíčení.

Terminologie
bílé – peče se z bílé mouky
tmavé – pečivo tmavé barvy, která se často dociluje přidáním barviva, např. karamelu, může však obsahovat i celozrnnou mouku nebo otruby
vícezrnné – vyrobeno z více druhů zrn (mimo pšenici a žito), často se přidávají semínka, minimální podíl „jiných“ zrn je 5 %
celozrnné – je pečivo vyrobené z celozrnné mouky, připouští se podíl bílé mouky do 20 %
cereální – neznamená nic jiného než „z obilí“

Cereální snídaně
Vybírejte cereálie, které neobsahují velké množství přidaného cukru, čokolády, polev apod. Pokud vyberete cereálie okolo 1600 kJ se zhruba maximálně 18 gramy přidaného cukru na 100 gramů, je to v kombinaci s bílkovinou vhodná snídaně.
Při výběru cereálií bychom tedy měli brát v úvahu množství cukru, které je k nim přidáno, typ a množství přidaného tuku, množství vlákniny (zda jsou „celozrnné“) a množství soli. Čím více je těchto přídavků, tím hůře.
Vhodnou cereálií je např. Nestlé Fitness od Nestlé

100 g ................................... 1580 kJ
Bílkoviny .................................... 8 g
Sacharidy ............................... 78 g
z toho ....................................... 17 g cukru
Tuk .............................................. 1g tuku
Vláknina .................................... 6 g vlákniny
Sodík ...................................... 0,5 g

Pochutnej si se STOBem č. 28V porci by mělo být okolo 30 g cereálií a důležité je přidávat si k cereální snídani mléko, jogurt nebo netučný tvaroh, protože tím snížíte výsledný glykemický index pokrmu. Prakticky to znamená, že vám tak rychle nevyhládne, mléčné výrobky pomůžou k většímu a déle trvajícímu pocitu sytosti.

Podrobněji o snídaních a recepty s cereáliemi najdete
na
www.stob.cz v časopise Pochutnej si se STObem č. 28

Hodnocení (56 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

05. 01. 2018 05:35
Snidám tak do 1 hod.
13. 03. 2013 09:00
já vždycky snídala pozdě - tak 3 hodiny od probuzení... už jsem se ale naučila snídat do 1, max do 1,5 hod po probuzení a snídám "nasladko"
10. 03. 2013 16:11
Snídaně je pro mne nejdůležitější jídlo dne, vyhovuje mi slaná varianta
05. 03. 2013 21:30
Snídám pravidelně,jen si nyní dávám pozor,co tělu dodám,aby si libovalo
a cítilo se dobře.
04. 03. 2013 21:32
Snídám každý den. Je to základ. Do večera se snídaně vychodí.
29. 08. 2012 10:41
Článek je super:-)Také si bez snídaně neumím představit den. Snídám "živý" jogurt do kterého přidám lžíci až dvě jemných ovesných vloček s klíčky a ovoce - dnes například nektarinku:-)mňam:-)
26. 07. 2012 22:47
Velmi pěkný článek. Já jsem snídala vždycky. Dříve jsem měla chléb s máslem a kávu s mlékem. Měla jsem po tom dříve hlad. Nyní snídám bílý jogurt holandia a do toho si přimíchám 2 lžíce semínek s ovesnými vločkami, čaj a ovoce. Cítím se mnohem lépe a bez hladu vydržím do svačiny.
26. 07. 2012 22:14
Skvělý a užitečný článek, moc mi pomohl! :-) Jenom si pořád nejsem jistá, jak je to s těmi umělými sladidly, mám vůči nim nedůvěru a taky mi vůbec nechutnají, takže se jim snažím ze zásady vyhýbat.
26. 07. 2012 16:09
Až se STOBem jsem začala pravidelně snídat :-))) A snažím se jít rodině příkladem :-))
26. 07. 2012 14:22
Pravidelně snídat jsem začala až se synem, aby snídal. Oblíbili jsme si cottage, gervais, šunku a v poslední době i cereálie s jogurtem, do kterého přidáváme semínka
07. 04. 2012 00:12
U nás snídáme většinou všichi jogurty a s cerealiema je to OK. Mají to rády i děti hlavně když to vidí u rodičů tak je to pro ně přirozené.
31. 03. 2012 11:51
já snídám vždy jogurt - čistý bílý holandi, do kterého si přidám přírodní vlákninu, lžičku domácího džemu a nyní ji hodlám rozšířit ještě o hrstku snídaňových cereálií...
30. 09. 2011 21:09
Vločky si vždy vychutnám o víkendové snídani
27. 09. 2011 15:59
dříve jsem vůbec nesnídala, někdy jsem první jídlo měla až odpoledne a i to byl velký efekt na to, jaká teď jsem a důsledkem toho je, že jsem tu. Snídat jsem se naučila a už si den bez snídaně neumím představit. Pravidelně zařazuji cottage, tvrdý sýr, dalamánek či celozrnné pečivo.
13. 08. 2011 15:03
Bez snídaně bych umřela, funguju pak na zbytkovou energii a jsem podrážděná. Také jsem dřív nesnídala, ale naučila jsem se to a je to pro mě rituál. Snídám dost, protože pak nevím, kdy bude čas na jídlo, někdy to je až odpoledne, zbytek dne stravu přizpůsobím tomu jak byla bohatá snídaně na kalorie.
07. 07. 2011 10:47
Já snídám a nikdy tomu nebylo jinak. Jen s přibívajícími kily jsem z bílého rohlíku s máslem a džemem přešla na celozrný s plátkem tvrdého sýra.
21. 06. 2011 19:33
neumím se vůbec orientovat v tom stobu poradite?
18. 06. 2011 16:48
Snídala jsem vždycky, ale od té doby, co hubnu se Stobem, se snažím snídat zdravě a už od večera se na snídani těším! Jsem moc ráda, že jsem se přihlásila do Stobu.
18. 06. 2011 16:45
Napište komentář...
24. 05. 2011 19:37
snažím se snídat pravidelně,dřív jsem nesnídala vůbec,ale zjistila jsem ,že se pak cítím o mnoho lépe
27. 04. 2011 11:10
Byly doby kdy jsem snídala müsli, nyní jej nemohu po ránu ani vidět, přejedla jsem se ho. Snídám nejčastěji toasťák se zeleninou, nebo ovoce - podle toho, jak mám velký hlad. Máslo kupodivu mít nemusím, i když jsem velký milovník másla a umělý tuk do pusy nevemu a nevemu!
27. 04. 2011 11:08
Také jsem v těhotenství "snídala" ještě v posteli něco sladkého + čaj nebo caro.
23. 04. 2011 18:50
Snídat jsem se naučila v těhotenství, kdy při úporných nevolnostech, které netrvaly jen první trimestr, ale celé těhotenství, mi lékař (Laosan, sláva a díky mu) doporučil před vstaním z postele sníst celozrnnou sušenku a vlažný čaj. Teď snídávám žitný chléb s netučným tvarohem a občas jej prohodím s cereáliemi s jogurtem a obě ty varianty jsou fajn.
14. 04. 2011 22:42
Ano, za ty "hubnoucí roky" mám na sobě vyzkoušeno, že není pro mě dobré začínat sladkou snídaní. Daleko dřív cítím hlad a pak se rozjídám během dne víc a víc.
11. 04. 2011 22:45
tak to se pokusím vyzkoušet

Naši partneři